6600 struiken en 150 bomen uitgedeeld

Foto:

Bewoners uit het buitengebied van Nijkerkerveen planten binnenkort ongeveer 6.600 struiken en 150 bomen voor een mooier buitengebied.

Zij doen mee aan de kwaliteitsimpuls Landschap Nijkerkerveen.

Gemeente Nijkerk en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseerden in mei een informatieavond over het versterken van landschap en biodiversiteit middels door van inheemse beplanting op eigen terrein. Twintig bewoners hebben zich aangemeld en meegedaan. Zij kregen zaterdagmorgen ruim 6.600 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens 150 knot-, laan- en hoogstamfruitbomen.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten

De uitvoering van dit project is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

Het gaat om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Gunstige subsidiemogelijkheden

Bewoners deden een eigen bijdrage en konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project Kwaliteitsimpuls landschap Nijkerkerveen wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Nijkerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden