Wethouder Aboyaakoub over situatie in jeugdzorg

Foto:

Maandag ging wethouder Nadya Aboyaakoub met nog 150 wethouders naar Den Haag.

Die wethouders wilden daar een krachtig signaal afgeven aan de Tweede Kamer en aan minister Hugo de Jong. Die vergaderden daar over de begroting voor de jeugdzorg. De lokale bestuurders gingen, omdat de minister onlangs voorstelde een deel van de jeugdzorg regionaal te organiseren. Dat vond Aboyaakoub sowieso al een slecht idee, zo berichtten wij.

Na terugkomst uit den Haag liet de wethouder weten: “Als gemeenten willen we het beste voor kinderen en geen gesleutel aan het stelsel. Het is ook droevig en onacceptabel, dat veel kinderen niet snel de passende hulp krijgen. Daar moet ook zeker wat in verbeteren.

In de Food Valley Jeugd waar we met 7 gemeenten de jeugdhulp hebben georganiseerd maar ook als individuele gemeente zijn we hard bezig om het goed te regelen voor onze kinderen. Het is daarom wrang als de minister daar aan twijfelt. Ongetwijfeld zal het niet in elke jeugdhulpregio goed georganiseerd zijn, maar scheer niet iedereen over een kam.

Wat we als gemeenten nodig hebben is extra structureel geld en beleidsruimte.

Als gemeente Nijkerk plussen we nog altijd 3 miljoen om de jeugdhulp te kunnen blijven aanbieden aan onze kinderen en gezinnen.

\De structurele korting van 20% in 2015 bij de decentralisatie jeugd achtervolgt ons nog altijd en daar moet een structurele oplossing voor komen. Daar heb ik minister Hugo de Jonge helaas niet concreet over gehoord. Dat is teleurstellend. Als jeugdhulpregio Food Valley hebben we in ieder geval de kamerleden uitgenodigd voor een werkbezoek om te zien en te horen hoe wij het hier doen.

In de VNG commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, waar ik deel van uit maak, heeft dit onze grote aandacht en zullen wij hier boven op blijven zitten om het kabinet in beweging te krijgen. Immers, onze jeugd is onze zorg.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden