Corlaer College mist nipt finale NK Debatteren

Foto:

BILTHOVEN – Voor leerlingen van het Corlaer College was het NK Debatteren voor Scholieren een ervaring vol spanning, vreugde en teleurstelling.

Ondanks een sterk optreden tijdens de tweede voorronde grepen de Nijkerkse debatteerders met een dertiende plaats nipt naast een finaleplaats. Het Corlaer-debatteam kon wel juichen voor atheneum 6-leerling Sterre Blok, die het onderdeel Troublespeech glansrijk won en zich zodoende plaatste voor de finale.

Op vrijdag 22 november debatteerden bovenbouwleerlingen van Corlaer College op het NK Debatteren voor Scholieren. De stellingen gingen over thema’s als stemrecht, religieuze feestdagen en het lerarentekort. Het debatteam van het Corlaer College deed mee aan de tweede van drie voorrondes, dat met veertig van de 106 deelnemende scholen de best en sterkst bezette voorronde was.

De beste tien teams per voorronde en twee wildcardteams plaatsten zich voor de finale. Het Corlaer College hoopte dit jaar voor het eerst de eindronde te behalen, nadat het twee jaar geleden als beste nieuwkomer debuteerde en vorig jaar netjes in de middenmoot eindigde.

Sterk begin

Het Corlaer College begon sterk aan het NK en versloeg in het eerste debat ‘van een bovengemiddeld niveau’ – aldus de jury – het Barlaeus Gymnasium bij de stelling op zowel presentatie als argumentatie. Bij het tweede debat was de presentatie van het Corlaer College opnieuw overtuigend. Het SG Pieter Zandt was een mindere tegenstander, waardoor het debat soms enigszins warrig werd. Desondanks zegevierden de Nijkerkers overtuigend.

Op de eerste twee debatten hadden de leerlingen zich wekenlang voorbereid. Voor het slotdebat kreeg iedereen slechts twintig minuten de tijd om te improviseren bij de stelling: alle mensen die meer dan twee jaar werkloos zijn, moeten leraar worden in het basisonderwijs. Zowel de voor- als tegenstanders kwamen met creatieve argumenten, waarin het Corlaer College nipt iets sterker leek te zijn dan De Goudse Waarden. De jury oordeelde anders en de toebedeelde punten vielen ook enigszins tegen.

Dertiende

In de aula van Het Nieuwe Lyceum was het afwachten of het Corlaer College bij de beste tien scholen zou horen, maar de schoolnaam werd niet genoemd bij het bekendmaken van de finalisten. Uiteindelijk eindigde het Corlaer College met 1783 punten – opnieuw een verbetering ten opzichte van de vorige deelname – op de dertiende plaats in deze voorronde.

Na de derde voorronde bleek dat de Nijkerkers slechts tien punten tekort kwamen om in aanmerking te komen voor een wildcard. Het Corlaer College eindigde met het mooie puntentotaal zelfs op de 29e plaats van alle scholen, maar strandde dus in de sterke tweede voorronde. Desondanks een prachtig resultaat van Puck Braat, Sterre Blok, Loïs Hoexum, Dalila Hadzikadunic en Sam Ringeling.

Troublespeech

Naast de debatten met het team had het Corlaer College ook nog drie ijzers in het vuur bij het onderdeel Troublespeech, een korte speech van maximaal twee minuten waarin de voordrager zich uit een penibele situatie probeert te redden. Corlaer College-leerlingen Sterre Blok, Eva Luberti en Tessa Boer maakten allen diepe indruk op de jury. De laatste twee scoorden enorm goed met veel humor in hun verhaal en eindigden op een gedeeld vierde plaats.

Sterre Blok bereikte zelfs de laatste drie en mocht voor een volle zaal zich inleven als een directrice van een rookvrije middelbare school die werd betrapt op roken, waarvoor zij verantwoording moest afleggen. De Nijkerkse examenleerling kreeg de lachers op haar hand, had een sterke strategie en was met haar acteerwerk zeer geloofwaardig in haar presentatie. De jury oordeelde dat Sterre de beste Troublespeech had gegeven en mag bij de finaleronde van het NK op zaterdag 18 januari 2020 op de Radboud Universiteit in Nijmegen voor de hoofdprijs gaan.

bijdrage van Gepko Hahn

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden