Warm de winter in

Foto: rechtenvrij

In koude wintermaanden de kou buiten de deur houden terwijl het binnen behaaglijk warm blijft, kan een fikse klus zijn als het een oude woning betreft die in de ‘60 van de vorige eeuw of eerder gebouwd is.

De kans is namelijk groot dat zo’n pand nooit echt goed geïsoleerd is, waardoor vooral door de winter de energierekening fors op kan lopen. Isoleren van de woning kost weliswaar flink wat geld, maar levert aan de andere kant ook een aantal interessante financiële voordelen op.

Financiële voordelen

In de eerste plaats zullen de kosten voor energie op jaarbasis natuurlijk lager uitpakken als een woning beter geïsoleerd is. Daarnaast heeft de isolatie ook een positief effect op het energielabel van de woning. Die verbeterde klassering zorgt er namelijk ook meteen voor dat het pand per saldo meer waard wordt. Om de kosten enigszins te kunnen behappen, verstrekt de overheid ook in Nijkerk aan huiseigenaren subsidies en goedkope kredieten voor dit soort woningaanpassingen. Zo wordt er via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) 20 procent van de gemaakte kosten terugbetaald, op voorwaarde dat er twee verschillende energiebesparende maatregelen worden getroffen. Voor wat betreft isolatie is er in dat geval keuze uit dak-, spouwmuur- en vloerisolatie.

Dakisolatie

Warmte trekt altijd omhoog. Wanneer een dak niet goed geïsoleerd is, is dat een behoorlijk grote oppervlakte van de woning waar die warmte gemakkelijk kan ontsnappen. Is er op dit moment nog helemaal geen sprake van enige vorm van isolatie in een woning? Dan is dakisolatie eigenlijk prioriteit nummer één. Een dak volledig laten isoleren kost tussen de 4.000 en 5.000 euro. Daar staat tegenover dat een geïsoleerd dak een jaarlijkse energiebesparing van zo’n 700 euro oplevert, waardoor het geheel binnen 6 a 7 jaar is terugverdiend.

Spouwmuurisolatie

De loze ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur wordt een spouw genoemd. Bij spouwmuurisolatie wordt een isolerende substantie in deze spouw gespoten, die ervoor zorgt dat de warmte in het huis niet langer gemakkelijk via de muren naar buiten kan. Oudere panden maken als vorm van spouwmuurisolatie gebruik van lucht, maar die methode is veel minder effectief. De kosten voor spouwmuurisolatie bedragen per woning gemiddeld 2.000 tot 3.000 euro en leveren op de energierekening een besparing van zo’n 650 per jaar op. Met andere woorden: een terugverdientijd van drie tot vijf jaar.

Vloerisolatie

Wie de hele winter lang ijskoude voeten in huis heeft omdat de vloer niet goed warm wordt, doet er goed aan om ook vloerisolatie te overwegen. In veel gevallen ligt de oorzaak van de koude vloer in de kelder of kruipruimte van waaruit koude lucht naar boven trekt. Een professioneel uitgevoerde vloerisolatie kost ongeveer 2.000 euro en zorgt voor een aanvullende kostenbesparing van ongeveer 250 euro op energie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen