Energiebesparende maatregelen: voorbeelden en financieringsmogelijkheden

default
default
Foto:

De gemeente Nijkerk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Daarom vindt zij het belangrijk dat zo veel mogelijk inwoners energiezuinig wonen. Hiervoor zijn energiebesparende maatregelen in en rondom de woning noodzakelijk.
Welke maatregelen zijn er allemaal beschikbaar?
En op welke manier kan dit gefinancierd worden?

Energie besparen begint bij een goede isolatie

In een woning die goed geïsoleerd is, hoeft er namelijk minder gestookt te worden. Er wordt dus minder CO2 uitgestoten én men bespaart direct op de energierekening. Daarom is het verstandig om eerst de woning goed te isoleren alvorens men verder gaat met het energiezuinig maken van de woning. Huiseigenaren kunnen hun woning op verschillende manieren isoleren. Denk hierbij aan dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie én het aanbrengen van HR++ glas. Welke isolatie er nodig is, hangt af van het bouwjaar van de woning. Het is verstandig om contact op te nemen met een energieadviseur om na te gaan welke isolatie het meeste zal lonen.

Plaats zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Daarom is het momenteel erg aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen om zo op een duurzame manier een groot deel van de stroom te leveren. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 10 jaar. Daarna kan men nog vele jaren genieten van gratis stroom! Daarnaast kunnen particulieren de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst.

Duurzaam en zuinig verwarmen

Alle Nederlandse huishoudens moeten van 2050 van het aardgas af zijn. We moeten dus op een andere manier koken en ons water verwarmen. Bij een duurzame verwarmingsinstallatie wordt er (bijna) geen CO2 uitgestoten. Mensen kunnen een eerste stap zetten door de hr-ketel te combineren met een zonneboiler of hybride warmtepomp. Deze ketel zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Eigenaren kunnen tot 2021 subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

De Duurzaamheidslening

Voor inwoners uit Nijkerk die niet voldoende spaargeld hebben, biedt de gemeente Nijkerk een duurzaamheidslening aan. Hiermee kunnen zij investeren in energiebesparende maatregelen investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie. De lening wordt verstrekt via de SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Huiseigenaren kunnen een bedrag lenen van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Geïnteresseerden kunnen de lening aanvragen via de website van de gemeente.

Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) die hun complex willen isoleren, kunnen gebruik maken van de subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE’s. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moet de VvE ten minste twee isolatie maatregelen toepassen. VvE’s kunnen nog tot 31 december 2019 gebruikmaken van deze regeling. Het gemiddelde subsidiebedrag per koopwoning is maximaal € 20.000,-. Als de VvE extra maatregelen treft, dan kan dit leiden tot extra subsidie en zelfs een bonus van € 4000,-.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen