Zwangere vrouwen krijgen kinkhoestvaccinatie

Foto: blakespot

Vrijdag 3 januari kwam een groep zwangere vrouwen naar het stadhuis om tegen kinkhoest ingeënt te worden.

Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen kunnen vanaf 22 weken zwangerschap een gratis prik krijgen. De vaccinatie wordt in 2020 opgenomen in het reguliere Rijksvaccinatie-programma. Vrouwen kunnen dan zelf een afspraak maken voor zo’n prik.

Op 3 januari was er een speciaal ingelaste vaccinatiedag in Nijkerk, zodat een grote groep zwangere vrouwen in één keer ingeënt konden worden. Op 29 januari aanstaande is er een tweede gelegenheid de vaccinatie op te halen.

Kinkhoest erg besmettelijk

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte. Die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.

Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn.

Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

90% minder kans op kinkhoest

Wethouder Dijksterhuis:” In het Stadhuis kwamen meer dan vijftig zwangere vrouwen de vaccinatie halen. Dat is mooi, want onderzoek heeft laten zien dat een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap helpt. Door de vaccinatie heeft de baby ongeveer 90% minder kans op kinkhoest in de eerste drie maanden na de geboorte.

Baby’s krijgen in Nederland normaal gesproken een vaccinatie tegen kinkhoest als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Ik vind het dus mooi dat deze vaccinatie er nu voor zorgt dat de baby’s én de moeders vanaf het moment van de prik beschermd zijn tegen deze ziekte.”

Geen negatieve invloed op zwangerschap

De veiligheid van de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap op langere termijn is onderzocht. Meer dan 230.000 zwangere vrouwen deden aan deze onderzoeken mee. De onderzoeken laten zien dat de vaccinaties geen negatieve invloed op de zwangerschap hebben.

Tweede vaccinatieronde op woensdag 29 januari

Vrouwen die minimaal 22 weken zwanger zijn en de vaccinatie nog niet gehad hebben, kunnen die op 29 januari 2020 alsnog krijgen. Zij kunnen een afspraak maken via het telefoonnummer
088 – 355 6767 van de GGD Midden Gelderland.

Tussen 15.00 en 17.00 uur is er in het Stadhuis een nieuwe prik-ronde. Zwangere vrouwen die niet in de gelegenheid zijn om op woensdag 29 januari 2020 te komen, kunnen een aparte afspraak maken via het genoemde telefoonnummer.

Meer informatie staat op www.22wekenprik.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden