Schone Lucht Akkoord door Provincie ondertekend

Foto:

In 2030 50% gezondheidswinst door schonere lucht ten opzichte van 2016.

Die afspraak tekent minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) vandaag in Utrecht met 36 gemeenten en negen provincies. De provincie Gelderland tekende er wel voor. De gemeente doet via Regio Food Valley mee.

Zuiniger en schoner

De ondertekenaars van het nieuwe akkoord willen onder meer dat de scheepvaart energiezuiniger wordt, dat pakketdiensten schonere voertuigen gebruiken en dat er voorlichting komt over de schadelijke effecten van houtkachels.

Ook is nodeloos brandstofverbruik in de bouwsector de ondertekenaars een doorn in het oog. Maar er moeten ook maatregelen komen voor het wegverkeer, de landbouw en zélfs huishoudens moeten er aan geloven.

In 2018 is de lucht weer iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk 6 procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017.

Vervuiling in cijfers

Landelijk gemiddelde voor stikstofdioxide:18,8 μg/m3 en voor fijnstof: 19,0 μg/m3. Nijkerk scoort voor fijnstof iets hoger  dan het landelijk gemiddelde: 19,3 μg/m3. Het gemiddelde voor stikstof ligt iets lager dan het landelijk gemiddelde.

 

 

 

 

 

 

bronnen: RIVM, omroep Gelderland, Ministerie I&W

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden