Kanttekeningen bij Evenementenbeleid

Foto:

Beter communiceren en drugs en alcohol voerden de boventoon, toen de gemeenteraad zich boog over het nieuwe evenementenbeleid, dat het college op tafel had gelegd

Een vergunning voor een evenement aanvragen is een hele klus. Dat zou toch anders, simpeler moeten. Daarom heeft het college een nieuw beleid ontwikkeld. Dat deed ze op basis van de input, die uit verschillende dialooggroepen was gekomen. Op 28 september 2017 kreeg het college de notitie  “‘Samen op weg naar een nieuw evenementenbeleid” aangeboden. In de ontwikkeling van het nieuwe beleid is niet meer met de dialooggroepen overlegd, wel met andere stakeholders, betrokken partijen, zoals veiligheidspartners.

De reacties uit de raad

Het CDA vond het uitgeschreven beleid wel heel veel, maar liefst 40 pagina’s. “Dat schrikt af. Dat kan niet de bedoeling”, zei Pam van de Weijer-Feuerstein. Ze merkte ook nog op, dat het aanvragen van een vergunning een enorme belasting voor organisatoren is, omdat ze allerlei obstakels moeten nemen. Zij en andere politici hekelden de houding van de gemeente, die lang niet klantvriendelijk, niet pro-actief genoeg is. De VVD stond wel achter het voorstel. De partij zou graag zien, dat evenementen gestimuleerd worden, maar zo zei Jolanda Nijeboer “wel met inachtneming van veiligheid” Een hint naar de rally. Ook de Lokale Partij hamerde er op, dat het verlenen van vergunningen zo simpel mogelijk moet. Aart Klompenhouwer: “Na heel lang wachten ligt er nu eindelijk een concept” En als de uiteindelijke vaststelling nog wat langer duurt, omdat er goed terug gekoppeld wordt naar allerlei belanghebbenden, dan is dat voor hem geen probleem. Linda de Wals vroeg namens PRO21 aandacht voor duurzaamheid bij evenementen. Ze stipte de problemen rond vuurwerk aan: “Uit onze enquête blijkt, dat 15% van de bevolking het hele jaar door last heeft van het afsteken van vuurwerk.”

Beleid zo niet vaststellen

Hans Boer liet weten, dat zijn fractie (CU-SGP) met dit voorstel niet akkoord gaat. Het is wat hem betreft onder de maat. Drugs, alcohol en lachgas worden een steeds groter probleem. Dan is wat nu op tafel ligt, echt onvoldoende. Boer: “Het beleid gaat nu niet verder dan dat de organisator daar verantwoordelijk voor is.”

Burgemeester Renkema was het helemaal met Boer eens, dat drank drugs en lachgas een probleem vormen. Het gebruik neemt sterk toe. Daar wordt de horeca op aangesproken. Hij was van mening, dat het probleem overigens veel breder moet worden aangepakt dan alleen in het evenementenbeleid. Daar wilde hij nog wel eens over doorpraten. Waarop Boer reageerde: “U moet veel strenger zijn!

Ontzorgen

Wethouder Broekman vond, dat er voldoende overleg in de totstandkoming van dit beleid was geweest. Ze hamerde er nog maar eens op, dat de gemeente organisatoren wilt faciliteren en ontzorgen. Broekman: “Doel is minder regels meer ondersteuning”. Ze liet ook weten, dat er op den duur een openbare evenementenkalender komt. Wat de communicatie over het evenementenbeleid betreft en het aanvragen van een vergunning verschijnt er een vereenvoudigd stappenplan.

Over een tijdje komt het college met een definitief voorstel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen