Bibliotheek: relatief weinig subsidie, toch hoge score

Foto:

Nijkerk, Borne en Noordwest Veluwe bibliotheken komen met de beste Prijs-Prestatie uit de bus bij Mark Deckers.

Deckers kwam in december vertellen, dat de bibliotheek van Nijkerk als derde uit de bus was gekomen in het rijtje “best presterende bibliotheken”. Stadskanaal en Arnhem hadden beter gepresteerd.

Die conclusie had hij getrokken door ze langs een lijstje met een aantal criteria te leggen. Maar hij had buiten beschouwing gelaten hoe de financiering van de bibliotheken in elkaar stak. Dar werd hij door bibliotheekdirecteuren op gewezen, die relatief weinig subsidie ontvangen.

Die hadden een punt vond hij. Dus dook hij opnieuw in allerlei cijfers. Dat leverde een ander rijtje op

Voor de goede orde, winnaar winnaar Stadskanaal ontvangt € 41,11 subsidie per inwoner. Deckers in zijn blog: “Een bijzondere top-13 van bibliotheken die eigenlijk beter verdienen. Lage financiering en toch een hele hoge prestatie. Veel plattelandsbibliotheken of kleinere plaatsen in de lijst. De eerste drie kwamen we ook in de overall-top-20 tegen. Maar ik vind het toch wel aardig om ook die overige tien bibliotheken hier in het zonnetje te zetten. In dit lijstje staan de bibliotheekhelden die met minimale middelen toch een bovengemiddelde prestatie leveren. Bibliotheken als Voorschoten-Wassenaar, Brummen-Voorst, Midden-Drenthe of Westland.

Tegelijkertijd zie ik er bibliotheeknamen tussen staan die in het recente verleden nog te kampen hadden met flinke bezuinigingen. Als je dit lijstje ziet, moet je als gemeente toch denken dat je met een bibliotheek in deze gemeente je handjes moet dichtknijpen. Dit zijn de gemeenten die eigenlijk voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Niks mis mee, maar ga niet zeggen dat daar nog wel op bezuinigd kan worden. Als bovenstaande schema’s ziet dan zie je dat je dan eigenlijk het onmogelijke vraagt.

Samengevat: de hoogte subsidie doet er wel degelijk toe maar is niet zaligmakend. U bent weer bij!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden