Ben blogt over zwambestrijders

Foto:

Waarom ik bij deze zwambestrijders aan de zorg denk

De diagnose is heftig: mijn kruipruimte is ‘ernstig ziek’. Zwammen hebben de houten vloer aangetast. Twee weken heb ik zwambestrijders over de vloer. Of beter: onder de vloer. Of nog beter: zonder de vloer. Tijdens de ingrijpende operatie denk ik vaak aan de zorg.

Ik vertrouwde het al een tijdje niet. In natte tijden komt het grondwater in mijn kruipruimte wel dertig centimeter hoog. Door de jaren heen zijn al heel wat lapmiddelen verricht: houten balken vervangen, vloerplanken in de menie gezet, ventilatieroosters geplaatst. We willen de vloer isoleren, maar ik stel het uit.

Ik denk aan mensen die een bezoek aan de dokter uitstellen, omdat ze in hun hart bang zijn voor de uitslag. Een spoortje bloed in de ontlasting? Ach, het zal wel een aambei zijn…

Maar dan toch: we gaan isoleren. We kiezen voor schelpen als isolatiemiddel. De schelpenleverancier ziet echter zwammen in mijn kruipruimte en raadt aan een specialist in de arm te nemen. We benaderen ASB in Veenendaal voor een inspectie. Ik hoor de hamer van de uitvoerder van dit bedrijf onheilspellend tegen mijn balken slaan. Als zijn hoofd weer door het kruipluik verschijnt, stijgt mijn onrust. Het zal toch niet..?

Ik denk aan mensen die op de onderzoekstafel liggen. De arts bekijkt met een camera hoe hun lichaam er van binnen uitziet. De arts mompelt wat. Het zal toch niet..?

De uitvoerder – hij heet Menno – kijkt me indringend aan en schudt lichtjes het hoofd. Na een stilte die een eeuwigheid duurt, zegt hij zacht: ‘Het ziet er niet goed uit.’
Kelderzwammen hebben de balken en planken aangetast. De vloer moet vervangen, de zwammen moeten verdelgd. De klus duurt twee weken. Hopelijk vinden ze geen sporen van de agressieve huiszwam. Er zijn gevallen bekend dat de binnenmuur van de spouwmuur moest worden weggehakt om die huiszwam het huis uit te krijgen.
Ik denk aan de arts. Hij start het slechtnieuwsgesprek met het slechte nieuws. Het ziet er niet goed uit. Hij heeft kwaadaardige cellen gezien, een ingrijpende operatie is nodig.

De realiteit dringt door: zwammen tasten het fundament van mijn huis aan. Ik wil nu zo snel mogelijk actie. We bespreken een plan van aanpak: een vloer die isoleert en niet meer kan verrotten, muurinjecties tegen optrekkend vocht, verwijderen van de kwaadaardige zwammen. De zwamspecialist stelt me gerust: de keuken blijft staan, terwijl de vloer wordt vervangen. De laminaatvloer wordt weer teruggelegd. Alles komt goed.
Ik denk aan die patiënt. Zieke cellen slaan de grond onder zijn voeten weg. Ineens is hij afhankelijk van de arts. Kan het snel? Hoe lang duurt de ziekenhuisopname? Bijwerkingen?

Gelukkig, op tijd erbij, in een paar maanden tijd had deze woekeraar zich een weg door mijn huis kunnen vreten.
De no-nonsense-geen-gezwam-ambachtslieden ontdekken tijdens hun werk twee kleine plekjes met huiszwam in de muur. Gelukkig, op tijd erbij, in een paar maanden tijd had deze woekeraar zich een weg door mijn huis kunnen vreten. Menno stelt voor na de klus de werkzaamheden na te bespreken. Tijdens dit ‘nazorggesprek’ vertel ik hem dat de vloer hier en daar nog knerpt. Dit lossen we op, zegt Menno. Dan overhandigt hij me een bos bloemen. Op het kaartje staat: ‘Veel woongenot met je nieuwe vloer.’

Ik denk aan die patiënt. Een bloemetje van zijn arts met de woorden: veel leefgenot na je ingrijpende operatie. Het zou hem goed doen, ook al ‘knerpt’ zijn lijf hier en daar nog wat.

Ik ben tevreden en betaal de factuur direct. Een dag later krijg ik een mail uit Veenendaal: we hebben vanmorgen uw betaling ontvangen, waarvoor hartelijk dank.

Ik denk aan de zorg. Een bedankje na het betalen van de factuur? Dat wordt lastig. Net als de tien jaar garantie die ik van ASB krijg op het resultaat van hun werk. Daar zal die arts ook niet aan beginnen.

Hier kun je zien hoe het saneren van mijn kruipruimte in zijn werk ging.

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden