Lachgas voorlopig nog wel een probleem

Foto:

Het college is tegen lachgas.

Het vormt een gevaar voor de gezondheid. Bovendien leidt het tot baldadig gedrag van de gebruiker. Dat kan weer tot overlast leiden, aldus het college in een brief aan de raad..

Lachgas is een vrij verhandelbare stof en daarom is een totaalverbod gewoon onmogelijk. Toch kan het college wel een paar dingen doen. Bijvoorbeeld gebruik en handel van lachgas tijdens evenementen verbieden. Het college hoopt verder, dat voorlichting zal helpen. De projectgroep Stop Drugs Nijkerk zalĀ  dit jaar nog inzetten op bewustwording van (veelal) jongeren. Ze worden dan gewezen op de gevaren van het gebruik van lachgas voor de gezondheid en op de openbare orde.

Andere mogelijkheden zijn er nauwelijks. Een verbod in de Algemene Politie Verordening heeft geen zin. Toezichthouders kunnen nu al optreden tegen hinderlijk of gevaarlijk gedrag. Daarom hoef je geen extra artikel aan de APV toe te voegen, als lachgas de oorzaak ervan is.
Brieven naar ondernemers die lachgas verkopen met het verzoek daarmee te stoppen, voegen ook al niks toe. Detailhandelaren gaan nu al terughoudend om met de verkoop van patronen aan
jongeren.

B&W hopen, dat de Tweede Kamer lachgas op de Opiumlijst zal plaatsen. Als dat gebeurt kan de burgemeester de handel van lachgas aanpakken via artikel 2.7.1 APV (drugshandel)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden