Speenvoeders ABZ verhogen gezondheid biggen

Foto:

Een big is extra gevoelig tijdens de meest kritische periode in zijn leven: de speenperiode.

Een vezelrijk voer voorkomt veel problemen. Met behulp van innovatieve productietechnieken kan het aandeel gezonde vezels in de speenvoeders verbeterd worden. Hiermee zet voerleverancier ABZ Diervoeding een belangrijke stap voorwaarts als het gaat om de aanpak van speenproblematiek.

Gezondere vezels

Aan de implementatie van de nieuwe technieken in de fabriek gingen maanden van intensief onderzoek vooraf. Vanaf deze week komt ABZ Diervoeding met een belangrijke aanpassing van de speenkruimel-lijn. Jacco Vessies, nutritionist varkens bij ABZ Diervoeding: ‘Bij ons staat darmgezondheid aan de basis van hoge biggengroei. Met deze aanpassingen in de fabriek kunnen we een flinke vooruitgang boeken op het gebied van maag- en darmgezondheid. We zien minder dunne mest en de biggen groeien harder door na het spenen’. Daarmee is ook de uitval na spenen duidelijk lager en zijn er minder restbiggen.

Speendip

Diarree bij biggen vlak na het spenen, de zogenaamde speendip, is nog steeds een groot probleem voor veel zeugenhouders. Een speendip kost veel groei en vermindert het werkplezier in de stal. Nu is al langer bekend dat een speendip deels voorkomen kan worden met een hoog aandeel gezonde vezels uit grondstoffen. Aan de andere kant wakkeren de verkeerde vezels diarree juist aan. ABZ Diervoeding stuurt hier bewust op door grondstoffen op een slimme manier te combineren. Daar komt nu dus iets nieuws bij: sturen op het gehalte aan gunstige vezels door de inzet van nieuwe productietechnieken.

Specialiteiten fabriek

Om aan de behoeften van de allerjongste, kwetsbare biggen te voldoen produceert ABZ Diervoeding de pre starters en speenvoeders in een speciale biggenvoerfabriek. Deze fabriek is gespecialiseerd op het gebied van dosering en grondstofbewerking, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld traceability zodat er voeders voor Schothorst Feed Research en andere onderzoeksinstituten geproduceerd kunnen worden.

Individuele aanpak

Een van de grootste voordelen van de ABZ biggenvoerfabriek is dat grondstofgroepen individueel behandeld worden. Vessies: ‘We hebben gezien dat het voor jonge biggen veel uitmaakt om granen en eiwitrijke grondstoffen apart te malen. Dat zien we terug in de prestaties van de biggen: hoge groei, mooie, droge mest en weinig uitval.’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden