Samen tijdens corona (video)

Foto:

De komende weken maken we samen met de Stad Nijkerk en de gemeente een serie verhalen over de gevolgen van corona.

Wethouders gaan daarover in gesprek met “mensen uit het veld”

De eerste aflevering gaat over de kinderopvang en het onderwijs in coronatijd

Bzzzonder hield alle locaties open tijdens crisis

De start van de gedeeltelijke lockdown zit in ieders geheugen gegrift, zo ook bij Annemieke Drost, coach bij Bzzzonder. De afgelopen maanden heeft ze met de verschillende vestigingen de noodopvang voor zorgkinderen en ouders met een cruciaal beroep vormgegeven.

,,Als we echt kijken naar de allereerste week dan stond de noodopvang centraal. Eerst moest de definitie nog vastgesteld worden, want wanneer spreek je van een cruciaal beroep? Toen we daar meer duidelijkheid over hadden, konden we aan de slag.” Het werd een grote uitdaging om alles goed te stroomlijnen. ,,Ouders met een cruciaal beroep die normaal gesproken opvang bij grootouders hadden geregeld kwamen hun kinderen nu bij ons onderbrengen gedurende deze periode. We hebben hen met open armen ontvangen.”

Flexibel

Binnen Bzzzonder werd de telefoondienst uitgebreid. ,,Het gebeurde regelmatig dat een nieuw kind ‘s avonds om 20.00 uur aangemeld werd en binnen 22 uur op de groep was.” Natuurlijk was die flexibiliteit wel even wennen voor de pedagogisch medewerkers op de groepen. ,,Gelukkig had iedereen er een gepaste zin in om deze uitdaging samen aan te gaan. Alle kinderen werden met liefde opgevangen, ook onbekende kinderen. Onze medewerkers hadden een extra drive om hen bij ons thuis te laten voelen.”

Er ontstonden verschillende situaties binnen opvangorganisaties. Bzzzonder koos ervoor om alle opvanglocaties open te houden. ,,We zijn geen groepen samen gaan voegen, al liep het aantal kinderen wel per groep terug, omdat we alleen de opvang voor cruciale beroepen konden doen. We zijn met zoveel mogelijk vaste medewerkers van de locaties op de eigen locaties blijven werken, om de groepen kinderen veiligheid en vertrouwen te kunnen bieden. Voor veel kinderen was het een en onzekere periode. Ze hadden niet direct door dat er een ernstige crisis gaande was. In de weken die volgden kwamen wel de vragen. Of ze nog wel naar hun sport konden, of met papa en mama op vakantie. Waarom ze opa en oma niet mochten zien. We hebben al hun vragen zo goed mogelijk kunnen beantwoorden.”

Bzzzonder biedt normaal gesproken ook opvang voor kwetsbare kinderen. ,,Deze kinderen kwamen thuis te zitten. We hebben bewust contact gehouden met het thuisfront om te peilen hoe de zorg voor hun kinderen ging. Als we merkten dat het ouders teveel werd, konden er uitzonderingen gemaakt worden, zodat we ouders konden ontlasten.”

Gemeente

Al heel snel werd er door de gemeente een appgroep gestart waarin opvangorganisaties vragen konden stellen aan de gemeente en aan de GGD. ,,Instanties stelden zich heel laagdrempelig op. Er was niet altijd direct een oplossing voor wat je aandroeg, maar dat hoefde ook niet, als er maar meegedacht kon worden. Ons grootste probleem waren de verschillende schooltijden die de basisscholen hanteerden. Sommige scholen stapten over op een continurooster waardoor er een gat ontstond naar het moment dat wij de kinderen konden ophalen. Dit is door de gemeente goed opgepakt door bijvoorbeeld Nijkerk Sportief en Gezond in te zetten als tussenoplossing.”

Drost ziet de toekomst positief tegemoet. ,,We weten niet goed hoe de economie zich zal herstellen en of de werkloosheid gaat stijgen en contracten met kinderopvang zullen doorlopen. Ondertussen blijven wij gewoon met ons hart werken bij Bzzzonder en proberen we iedere uitdaging in deze crisis samen aan te gaan door te blijven denken in mogelijkheden met voor iedere partij een passende oplossing en streven we naar een veilig en vertrouwde omgeving voor ieder kind waar het zich Bzzzonder welkom voelt. Dan is ons waardevolste doel behaald.”

’t Blokhuus gedijt in coronatijd

Voor Jos Berens, directeur van basisschool ’t Blokhuus in Hoevelaken, kwam de gedeeltelijke lockdown toch als verrassing. Met creativiteit en flexibiliteit van zijn team werd het onderwijs in coronatijd opnieuw vormgegeven. ,,Het was even schakelen toen we op die bewuste zondag hoorden dat de scholen dicht gingen, maar ik merkte meteen dat er veel verantwoordelijkheidsgevoel en creativiteit in ons team ontstond.”

Samenwerking, verbondenheid, creativiteit en flexibiliteit waren leidende woorden in deze tijd. ,,Het is bijzonder dat leerkrachten die veelal parttime werken dit toch samen hebben weten op te pakken. We hebben pakketten gemaakt voor de leerlingen met duidelijke instructies en hebben met behulp van webinars les op afstand gegeven.” Er waren digitale methodes met chatfuncties beschikbaar zodat leerlingen hun leerkrachten konden benaderen. Kinderen die moeite met de stof hadden, konden extra gestimuleerd en ondersteund worden, door extra belmomenten en contacten via Classroom. Incidenteel kwam een leerling nog extra voor korte momenten naar school voor wat intensievere begeleiding.

Uitdaging

De directeur vond de crisis een uitdaging. ,,We zijn al voor de coronatijd bezig geweest om ons te verdiepen in digitale methodes en werken ook met digitale ondersteuning voor de lessen. Er werd alleen nog niet optimaal gebruik van gemaakt binnen het team. Door de coronacrisis is de digitalisering en het gebruik van digitaal lesmateriaal versneld ingevoerd binnen het normale lesrooster. Dit vind ik echt een winst voor onze school. We mogen elkaar hierin vooral complimenteren.”

Elke groepsleerkracht hield de verantwoordelijkheid voor de eigen groep. Er werden onderling wel veel lessen op elkaar afgestemd. Binnen de school werden direct na de eerste persconferentie van de minister president, nog voor de lockdown, hygiënische maatregelen genomen. ,,Het was wel een uitdaging, want de markt maakt misbruik van de noodzaak in scholen. We kregen de meest idiote aanbiedingen; hygiënische handgel voor tien euro bijvoorbeeld, echt absurd.”

Gemeente

De terugkomst van de leerlingen werd strak gecoördineerd. ,,Het blijft lastig dat we geen rekening konden houden met broertjes en zusjes die op verschillende dagen naar school gingen. Iedereen is blij dat de leerlingen op 8 juni weer volledig naar school kunnen.” Binnen de school zijn looproutes bepaald zodat leerlingen onderling zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Personeel blijft waar dat kan op afstand van de kinderen. Leerlingen met klachten moeten thuis blijven. ,,We blijven veranderende maatregelen en protocollen op de voet volgen. We zoeken naar alternatieven voor gym, ons schoolkamp en de musical. Onze leerlingen hadden een mooie invulling aan Hoevelaken 75 jaar bevrijd kunnen geven.” De crisis heeft volgens Berens ook veel gebracht: ,,Het is knetterhard werken geweest, zowel voor leerkrachten, de kinderopvang en de ouders.

De gemeente heeft zich ook gelijk heel positief opgesteld. Er was een directe communicatie in de schoolbesturenapp voor het onderwijs in de gemeente en we konden we Veerle Scherders en de wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh direct benaderen.” Er wordt op dit moment veel gesproken over mogelijke achterstanden die leerlingen hebben kunnen opgelopen. ,,Wij denken dat de leerlingen in deze tijd ook veel andere vaardigheden hebben kunnen gebruiken en ontwikkelen. Het hoeft dus per saldo zeker geen verloren tijd te zijn.”

Deze serie (gemaakt door De Stad Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl) komt tot stand in samenwerking met, de gemeente Nijkerk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen