Samen tijdens corona (video)

Foto:

De komende weken maken we samen met de Stad Nijkerk en de gemeente een serie verhalen over de gevolgen van corona.

Wethouders gaan daarover in gesprek met “mensen uit het veld”

De derde aflevering gaat over ondernemers in coronatijd

Food Academy Nijkerk houdt stand tijdens crisis

De Food Academy Nijkerk was dit jaar net gestart met opleidingen voor jongeren die een baan willen in de foodsector toen in maart corona toesloeg. Gert-Jan Koetsier, manager van de FAN, ziet een voorzichtig herstel in werkgelegenheid en mogelijkheden voor de huidige en nieuwe MBO-studenten.

Er ontstond volgens Koetsier verontrustende reactie in de foodsector, nadat de minister president de lockdown had aangekondigd: ,,Ondernemers wisten nog niet wat ze moesten doen met het te verwachten ziekteverzuim en de productie. Voorbereiders leveren vaak aan de retail en de foodservice. De retail kreeg door de crisis een enorme boost omdat mensen gingen hamsteren. In de foodservice nam de werkgelegenheid af, want de horeca mocht niet open gaan.” Koetsier besloot een service aan te bieden aan bedrijven van collegiale in- en uitleen, waarbij bedrijven werknemers bij elkaar konden inzetten bij een verhoogd ziekteverzuim.

,,Uiteindelijk bleef hier in de regio een groot aantal coronabesmettingen uit. Het ziekteverzuim werd opgevangen door het eigen personeel en de inzet van uitzendkrachten. Toch heeft de Food Academy zich wel kunnen laten zien aan bedrijven waar we nog geen band mee hadden.” Waar veel mbo-opleidingen stopten of stages gestopt werden, konden de studenten van de FAN door blijven werken. Koetsier is blij dat veel ondernemers vonden dat de Food Academy hoe dan ook door moest blijven gaan met lesgeven. ,,In een crisissituatie blijft het belangrijk om werknemers op te leiden, ook al gaat het nu over overleven en het op peil houden van de productie.”

Online les

Studenten van de FAN hebben de afgelopen weken gewerkt volgens een online lessysteem. De docent maakt gebruik van MS Teams, waarmee ze gelijk de lessen opneemt. ,,Dit was belangrijk omdat studenten soms ook extra ingezet konden worden. Op deze manier konden ze de lessen terugkijken op een moment waarop ze zelf tijd hadden.” Nu de maatregelen versoepeld worden, starten de reguliere lessen ook weer. ,,We horen geluiden dat studenten er echt weer behoefte aan hebben om fysiek les te hebben. De FAN geeft les bij de bedrijven zelf waar studenten van verschillende bedrijven bij elkaar kwamen. Op deze manier hadden ze ook de kans om andere werkplekken te bekijken. Hier ligt ook de uitdaging voor het opstarten van de fysieke lessen, want we volgen de maatregelen van het RIVM. Daarbij zijn externe bezoeken niet wenselijk.”

Het is goed mogelijk dat de studenten van de FAN moeten uitwijken naar een externe locatie. ,,We zijn nog volop aan het brainstormen hoe we het fysieke onderwijs weer vorm gaan geven. Binnen de foodsector wordt natuurlijk al volgens de HACCP-regels gewerkt, dus er is al sprake van het nemen van veel hygiënische maatregelen op de werkvloer.” De Food Academy Nijkerk biedt momenteel de opleiding Foodoperator en Foodtechiek in samenwerking met de Techniek Academie in Harderwijk. Er wordt gewerkt aan de nieuwe opleiding Food Logistiek. Er wordt ook les gegeven op Aeres MBO.

Nieuwe eigenaresse van DA start in crisistijd

Bertha van Dusschoten heeft begin mei de DA Drogisterij in winkelcentrum Paasbos overgenomen. Middenin de coronacrisis begon ze aan haar grote avontuur.

Het voelt voor Dusschoten als een bizarre tijd. Vorig jaar benaderde de vorige eigenaar haar om zijn zaak over te nemen: ,,Ik werkte al drie jaar als verkoopmedewerkster toen mijn contract bijna af liep. Omdat de vorige eigenaar de zaak wilde afstoten vroeg hij of ik zijn zaak wilde overnemen.” Dusschoten heeft al aardig wat ervaring in de detailhandel. Als hoofdcassiere werkte ze sinds haar 15e bij de Boni in de weekenden. Toen ze haar opleiding had afgerond werkte ze een poos voor de drogist op het Plein. ,,Toen mijn kinderen kwamen besloot ik jarenlang thuis te blijven. Het was dan ook heel fijn dat ik bij de DA terecht kon toen ik weer ging werken. Ik kreeg steeds meer leidinggevende taken erbij.”

Niet dicht

De inkt van de handtekening die ze bij de bank zette was nog niet droog of de coronacrisis kwam om de hoek kijken. ,,Toen de persconferentie over de lockdown kwam, werd ik meteen gerustgesteld. Al zou er een complete lockdown komen, de drogisterijen hoefden niet dicht. Ik was al blij dat ik geen kapperszaak of horeca overgenomen had.” Meteen besloot Van Dusschoten om maatregelen te nemen in de winkel. ,,We zijn allemaal met handschoenen aan gaan werken. Bij de ingang kwamen mandjes die verplicht meegenomen moeten worden in de winkel, zodat wij weten hoeveel klanten er zijn.”

De crisis was duidelijk voelbaar in de DA: ,,In het begin kwam er een run op paracetamol. Ook de handschoenen en de handgels vlogen de winkel uit. Wij noemen die drie artikelen nog steeds corona-artikelen. Het was heel bizar. Klanten kwamen de winkel binnen rennen voor paracetamol en waren er ook weer net zo snel uit omdat de angst voor besmetting en ziek worden overheerste. Ondanks de dreiging van het virus heb ik toch halverwege april mijn handtekening gezet onder het huurcontract van meneer Van den Tweel.”

Buurtfunctie

Inmiddels is met de versoepeling van de maatregelen ook de rust weer aan het terugkeren. ,,Oudere klanten kwamen aan het begin van de crisis niet meer in de winkel. Als ze echt wat wilden hebben mochten ze bellen en dan kwamen we de producten brengen. Gelukkig zien we hen nu gelukkig ook weer langzaamaan terug komen. Na eerste versoepeling kwamen ze weer naar ons toe. We zien dat onze drogisterij nog steeds een buurtfunctie heeft, mensen komen graag een praatje maken. Binnen de winkel zijn grote displays verwijderd zodat de paden groter zijn geworden. De stellingen zijn vrij laag zodat de hele winkel te overzien is. Hierdoor kunnen we de anderhalve meter waarborgen.”

Deze serie (gemaakt door De Stad Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl) komt tot stand in samenwerking met, de gemeente Nijkerk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen