Weer mee kunnen spelen met je leeftijdsgenoten, dat is rijkdom

Evan Kroon (Links op de dan zijn vrouw Hetty en helemaal rechts Ab Koffeman)
Foto:

Ook in een arm land als Oeganda.

Rotary Nijkerk ondersteunt daarom een bijzonder project om kinderen te helpen die niet meer goed kunnen lopen en dus moeilijk kunnen meespelen of naar school kunnen gaan. Kinderen krijgen daar net als hier een enting tegen mazelen, maar door een genetische mutatie krijgen sommige kinderen er een andere ziekte van: Fibrose.

Afwijking aan de voeten

Fibrose is een soort afwijking aan de voeten, die met een kleine ingreep relatief eenvoudig te verhelpen is. Maar dat moet dan wel gebeuren. Om deze kinderen te helpen is geld nodig. En daarvoor is een stichting YOUganda opgericht, die lokaal wordt vertegenwoordigd door Ab Koffeman, een inmiddels gepensioneerde Nederlandse orthopedagoog, die woont in Bukedea in Oeganda.

Vorig jaar is een bijdrage overgemaakt door Rotary Nijkerk naar aanleiding van een boeiende lezing door Koffeman over het project. “Rotary Nijkerk vindt het belangrijk om goede doelen en projecten te ondersteunen en die projecten zijn vaak dichtbij, maar soms ver weg, zoals dit belangrijke project”, aldus Evan Kroon die een aantal maanden terug een rondreis maakte door Oeganda en het project ook bezocht.

Voor €100,- per kind weer kunnen lopen

Evan Kroon is erg enthousiast over wat hij aantrof “Voor nog geen €100,- per operatie, vaak ook gedaan door of onder supervisie van Nederlandse artsen, kunnen de kinderen met aanvullende fysiotherapie snel geholpen worden. De ervaring is dat ongeveer 10% van de kinderen niet geopereerd kan worden, maar wel een medische interventie nodig hebben en krijgen zoals: krukken en prostheses. We hebben met onze gift meer dan 10 kinderen kunnen helpen.” YOUganda heeft meer projecten, zoals het creëren van plekken voor educatie, het bieden van internet en het opleiden van leraren in digitale vaardigheden om het onderwijs te kunnen verbeteren.

“Inmiddels zijn de operaties zo standaard, dat de artsen in de eigen omgeving van Bukadea ze inmiddels kunnen doen en de kinderen met hun families niet onnodig ver hoeven reizen” vervolgt Kroon. Zo zijn in de regio van Bukadea al ruim 600 kinderen uit hun ‘schuilplaats’ gehaald en relatief eenvoudig geholpen, mede dankzij de financiële ondersteuning van Rotary Nijkerk.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden