Samen tijdens corona (video)

Foto:

Deze weken maken we samen met de Stad Nijkerk en de gemeente een serie verhalen over de gevolgen van corona.

Wethouders gaan daarover in gesprek met “mensen uit het veld”

De viifde aflevering gaat over de zorg in coronatijd

Fysiotherapie ging door in coronatijd: ‘Reacties waren hartverwarmend’

De gezondheidszorg heeft heel wat te lijden gehad in coronatijd. Toch ondervinden praktijkhouders Jeanette van den Berg en Willeke van Boven van Fortius Fysiotherapie Nijkerkerveen en Nijkerk dat de crisis ook nieuwe inzichten heeft gebracht.

Anticiperen op de regelgeving van het RIVM en de richtlijnen van het KNGF, de beroepsvereniging en de patiënt voortdurend laten weten: ‘we zijn er voor u’. Dat is waar Van den Berg en Van Boven zich de laatste tijd voornamelijk mee bezig hebben gehouden. Beiden zien deze periode als intensief, maar ook als innovatief en verbindend. ,,Vóór de coronacrisis werd er nagedacht over e-consulten, een digitaal consult, bijvoorbeeld een videoconsult. Dit is door de crisis in een stroomversnelling gekomen”, aldus Van Boven. Daarnaast werd tijd besteed aan het ontwikkelen van programma’s, als ‘fysiotherapie bij herstel na coronavirus’.

Hartverwarmend

Van den Berg: ,,Informeren en verbinden zijn twee belangrijke pijlers in een crisistijd. Die verbinding was merkbaar binnen ons team, dat maximale inzet, creativiteit en flexibiliteit toonde. De fysiotherapeuten hebben al snel en bij herhaling alle patiënten uit onze praktijk telefonisch benaderd. We merkten dat ze dit enorm waardeerden. In deze tijd werd sterk de
verbinding met onze cliënten gevoeld. Ook cliënten namen contact met ons op om ons een hart onder de riem te steken; hartverwarmend.”

Tijdens de ‘coronatijd’ bleef de praktijk open voor fysiotherapie. Door middel van een stappenplan werd bepaald wie er noodzakelijk in de praktijk behandeld moest worden en wie ‘op afstand’ geholpen kon worden. Door versoepeling is de zorg geleidelijk opgeschaald en op dit moment werkt het hele team weer in de praktijk. ,,Toegang tot de praktijk gaat gepaard met triage en er zijn strenge hygiënemaatregelen”, vertelt Van den Berg.

Naast professionele zorgverlening gaf de praktijk op ludieke wijze invulling aan aandacht voor de cliënt. Alle abonnementhouders, cliënten die nu niet in de praktijk konden komen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut, kregen een bos tulpen thuisbezorgd. Ook werden er online lessen en oefenprogramma’s aangeboden.

Veensche Boys

In mei werden voorzichtig buitenlessen in Nijkerk en Nijkerkerveen opgestart. Van Boven: ,,Sporten op afstand werd buiten weer toegestaan. In Nijkerk hebben we een prachtige groenstrook naast ons pand. In Nijkerkerveen mochten we gebruikmaken van de sportvelden Van de Veensche Boys, waardoor afstand houden nog makkelijker werd. Onze Seniorfit lessen en Ladyfit lessen, de Wandelfit en de circuittraining konden hierdoor weer doorgaan.” De sportlessen binnen starten per 1 juli onder conditie van de 1,5 meter.

Van den Berg wil graag nog iets meegeven aan inwoners van de gemeente: ,,Deze crisis bevestigt dat zorgverlening meer is dan verzorging en behandeling door professionals. Zorg verlenen gaat ons allemaal aan en betekent ook ‘er zijn’ voor je medemens in welke vorm dan ook.”

Werken op de IC tijdens corona: ‘Ik deed gewoon mijn werk’

Als IC-verpleegkundige heeft de Hoevelakense Trudy Bos tijdens de coronacrisis extra uren gedraaid om zo de beste zorg te kunnen bieden die patiënten nodig hadden.

Trudy kwam net terug van haar krokusvakantie met haar gezin toen het coronavirus neerstreek in Italië en daar tienduizenden slachtoffers eiste. ,,Italiaanse artsen stuurden een brandbrief naar zorgverleners in Nederland via de Vereniging Intensive Care. Ze riepen hierin op om ons voor te bereiden op de komst van corona naar Nederland. Zij hadden zelf die voorbereidingstijd niet gehad. De patiëntengroep werd beschreven, welke verschijnselen het ziektebeeld met zich meebracht en welke behandeling zij hadden gegeven. Hun belangrijkste bevinding was dat patiënten die aan de beademing kwamen te liggen er niet meteen af waren.”

Isolatie

Trudy en haar collega’s moesten dus rekening houden met een groot aantal patiënten. ,,Ik ben zelf verantwoordelijk voor assortimentsbeheer en heb samen met mijn manager en één van de intensivisten uitgezocht wat we in ieder geval echt nodig hadden. Het was een hele gekke periode: er hing een apart sfeertje op de afdeling waar ik nu nog de kriebels van in mijn buik krijg.” Vier operatiekamers werden extra ingericht als IC afdeling voor verpleging van patiënten met corona. Ook kwam er een ‘schone’ IC op de uitslaapkamer waar IC patiënten kwamen te liggen die geen corona hadden.

Goede sfeer

,,Het duurde nog zes dagen voordat de eerste patiënt binnenkwam. Eerst ging de ene helft van de IC in isolatie en vervolgens ging de hele IC in isolatie. Als we op de afdeling aan het werk waren moesten we onze isolatiekleding de hele dag aanhouden. Met collega’s draaiden we 8-uurs diensten die op een gegeven moment 12-uurs diensten werden. Er hing wel een ontzettend goede sfeer op de afdeling. Samen met mijn collega’s konden we dit aan. Wat ik erg zwaar vond was het videobellen met de familie. Zij konden namelijk niet op bezoek bij hun dierbare. Je zag in hun ogen het verdriet en de angst, maar ik kon ze alleen mondeling steun geven.”

Trudy is niet bang geweest om haar gezin of haar familie te besmetten. ,,In de supermarkt loop je meer risico dan op de IC omdat wij zoveel beschermende kleding aan hebben. Ik heb mijn ouders en schoonouders de eerste periode wel gemeden.”

Samen met collega-verpleegkundigen uit het dorp fietste ze naar haar werk. ,,Ik fiets altijd graag, maar nu was het belangrijk dat wij gezond bleven en we minder vatbaar zouden worden voor het virus. Het was erg fijn om met collega’s ervaringen te kunnen delen.”

Buren, vrienden en kennissen uit Hoevelaken staken haar regelmatig een hart onder de riem. ,,Ik kreeg regelmatig kaartjes en mensen noemden mij een zorgheld. Dan dacht ik: ‘ik doe maar gewoon mijn werk’. Ik kreeg bossen bloemen van vreemden en won zelfs via een Facebookactie schoenen van Moolenbroek uit ons dorp, waar ik heerlijk op loop. De hartverwarmende reacties van de inwoners van Hoevelaken hebben veel met mij gedaan. Een buurman had een buurtapp opgezet om elkaar, indien nodig, om hulp te kunnen vragen. Iedereen leefde mee.”

Deze serie (gemaakt door De Stad Nijkerk en nijkerk.nieuws.nl) komt tot stand in samenwerking met, de gemeente Nijkerk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen