Keolis gaat niet op de Veluwe rijden

Foto:

Vanaf december 2020 zou Keolis Nederland het busvervoer op de Veluwe, in Midden-Overijssel en in Apeldoorn en Zwolle gaan verzorgen.

Dat schreven we december 2019. Later werd dat twijfelachtig, omdat er gesjoemeld leek te zijn. Het Nijkerkse Statenlid Freek Rebel wilde er een debat over.

Vals spel

Keolis kreeg de aanbesteding, maar onlangs het bleek, dat bij contracten met een Chinese busbouwer clausules waren achtergehouden voor de provincies. In die clausules staat volgens Follow The Money dat de busbouwer geen boete of rechtszaak kan krijgen als de elektrische bussen niet op tijd geleverd konden worden. De provincie rekent Keolis zwaar aan dat opzettelijk onjuiste informatie is verstrekt. Daarom wil de provincie Gelderland een streep door de aanbesteding van Keolis op de Veluwe zetten

“Het was een moeilijk dilemma, maar we konden niet anders”, zegt gedeputeerde Jan van der Meer. “Want Keolis heeft bewust onjuiste informatie gegeven bij de aanbesteding en heeft dus eigenlijk vals spel gespeeld. Dat wordt zwaar gewogen.”

ChristenUnie op één lijn met provincie

“Als je vals speelt ben je af” zegt Statenlid Freek Rebel. “Het is wat ons betreft dan ook een juist en rechtvaardig besluit om de gunning aan Keolis in te trekken”. Het intrekken van de gunning kan grote gevolgen hebben. Rebel maakt zich dan ook zorgen en wil daarvoor duidelijkheid van Gedeputeerde Staten. “Het is heel belangrijk dat inwoners een beroep kunnen blijven doen op openbaar vervoer”. Maar dat is niet de enige zorg van Rebel: “Ik heb vandaag aandacht gevraagd voor het personeel. Hier moeten goede afspraken over worden gemaakt, net als over de financiën. De Gelderlanders en de chauffeurs mogen niet opdraaien voor de kosten van dit debacle”.

Verstrekkende gevolgen

Namens CNV Vakmensen zegt onderhandelaar Peter de Ridder tegen omroep Gelderland, dat hij begrijpt dat de provincies zich bedrogen voelen. “Maar het intrekken van de concessie heeft verstrekkende en onvoorziene gevolgen voor reizigers en werknemers. We vragen ons echt af of er geen andere mogelijkheden waren om dit op te lossen. De provincies hadden bijvoorbeeld ook een andere sanctie kunnen opleggen, als straf en signaal.”

Hij wijst erop dat Keolis’ handelwijze geen invloed heeft gehad op het winnen van de aanbesteding. “Dat zegt de gedeputeerde zelf. Door er nu een keiharde principekwestie van te maken, zitten we met een kolossaal probleem en weten we niet waar dit gaat eindigen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen