Slachterij Henk Worst wint kort geding

Foto:

DEN HAAG – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechtbank opnieuw de coronaprotocollen beoordelen van de slachterijen die komend weekend tijdens het offerfeest niet ritueel mogen slachten.

De slachterijen hebben een kort geding hierover gewonnen.

De NVWA verbood de slachterijen lammeren te laten slachten voor het offerfeest, omdat hun plan van aanpak om tijdens het offerfeest de coronaregels na te leven tekort zou schieten. De NVWA wil een veilige werkomgeving voor keuringsartsen die toezicht houden op het onverdoofd slachten.

De rechter oordeelde maandag na een kort geding dat de NVWA de plannen van de slachterijen opnieuw moet toetsen. “En als ze vinden dat het toch ontoereikend is, moeten ze in constructief overleg treden om te bezien welke nadere aanpassingen nog nodig zijn en hoe die kunnen worden gerealiseerd”, luidt de uitspraak.

De twee slachterijen Henk Worst uit Nijkerk en de islamitische slachterij Ipekci in Harderwijk, die het kort geding aanspanden, willen vrijdag en zaterdag tijdens het offerfeest honderden lammeren slachten en ongekoeld lamsvlees verkopen aan hun islamitische klanten. Ze lopen naar eigen zeggen grote economische en financiële schade op als dat niet zou mogen. Er zijn nog zes andere slachterijen die van de NVWA niet in kader van het offerfeest mogen slachten. Zij deden niet mee aan het kort geding.

Het offerfeest vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus en brengt normaal gesproken veel families bij elkaar.

Het bericht NVWA moet coronaplan slachterijen voor offerfeest opnieuw toetsen verscheen eerst op Nieuws.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden