Rode Kruis Nijkerk 150 jaar

Tijdens Veluwe Wandeltocht
Tijdens Veluwe Wandeltocht
Foto:

Het is nog niet zo lang geleden dat het Nederlands Rode Kruis haar 150 jarig bestaan vierde.

Niet lang na de oprichting kwam er ook in Nijkerk een afdeling op 19 augustus 1870 met dank aan de toenmalig burgemeester J.H. Krudop en notaris Mr. R.A.I. Colenbrander.

Zover terug gaan de herinneringen van de vrijwilligers niet, maar er zitten nog wel een aantal oude rotten die ten minste al 50 jaar vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis Nijkerk. “In die tijd is er ontzettend veel gebeurt.” Vertelt oude rot Joop van den Berg. Een plakboek met foto’s van ‘die goeie ouwe tijd’ maken een hoop verhalen bij hem los.

“Dit doe je samen”

Van den Berg herkent nog een hoop gezichten van vroeger. De meesten zijn inmiddels geen vrijwilliger meer, maar een aantal is nog een lange tijd bij de club gebleven. “We willen natuurlijk graag mensen helpen, maar het is ook vooral een mooie tijd omdat we dit samen doen.”

Dit geldt ook voor Evert Wernsen. Hij heeft inmiddels ook 50 jaar volgemaakt. Hij vertelt over de jaren die hij bij het Rode Kruis Nijkerk heeft gezeten op de feestavond, waar iedereen netjes op 1,5 meter toch nog het jaar afsluit. “We hebben wat meegemaakt met elkaar.”

Toen en nu

“Voor de jongeren en de nieuwelingen onder ons is het even terug in de tijd. Hoe anders
het was, dat is niet meer te vergelijken met het heden.” Wernsen blikt terug op hoe de opleiding destijds ging en hoe levendig de oefeningen soms waren. Wernsen: “Tijdens zo’n oefening was het verhaal dat er een vliegtuig was neergestort. Nou, toen gingen we met brancards door weilanden, over en onder prikkeldraad door en niet te vergeten door natte sloten.”

De afdeling is ook nu nog heel actief. Normaal gesproken staan de vrijwilligers op diverse evenementen in en om Nijkerk om hulp te verlenen. In deze periode stond normaal gesproken bijvoorbeeld de Veluwe Wandeltocht, de zomerfeestweek en Dorpsdag Hoevelaken op het programma. Door het coronavirus gaan al deze evenementen niet door, maar toch zitten de vrijwilligers niet stil.

Inzet in corona tijd

Lenie Walet is één van de vrijwilligers die zich de afgelopen tijd heeft ingezet om mensen te vervoeren en zo nu en dan belt ze met iemand die door corona erg eenzaam thuis is komen te zitten. “Dat is ook het werk van een Rode Kruiser.” Laat ze weten.

Helaas wordt het dit jaar geen groot feest door de omstandigheden, maar de vrijwilligers van het Rode Kruis Nijkerk gaan hoe dan ook door met hulpverlening bieden waar nodig..

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen