IVN actief afgelopen zomer

Foto:

Het openbare leven komt in de vakantie ongeveer tot stilstand. Maar er zijn uitzonderingen.

Bijvoorbeeld de IVN. Die club bleef wandelingen organiseren en droeg ook bij aan de eerste Zomerchool.

De Zomerschool

De IVN verzorgde twee keer een les op de Zomerschool. Daar kwamen 70 kinderen uit het basisonderwijs drie dagen per week naartoe om extra les te krijgen.

In de les eind juli gingen de leerlingen aan de slag om kruidenboter en smoothies te maken. De kleinsten leerden “groenten herkennen”.

De bovenbouwleerlingen trokken de wijk om te kijken welke eetbare planten er groeien in het openbare groen. Voor ze op pad gingen, werden eerst de regels goed doorgenomen en moest iedereen een veiligheidshesje aan.
Anderen gingen bramen plukken om er later smoothies van te maken. Ook zagen ze hoe je een blaadje van de brandnetel konden plukken zonder je te prikken. Ze mochten ze ook proeven. Dat was natuurlijk wel erg stoer.
De derde groep ging in de moestuin kruiden voor de kruidenboter plukken.

Terug in de klas werden daar de kruidenboter en de smoothies gemaakt. Daarna was het genieten van de smoothie en de kruidenboter.

In de les eind augustus werden appelflappen gemaakt en werd een kijk-, ruik- en proefspel gespeeld.
Appelflappen maken begint bij het schillen van appels. Een hele ervaring, zo bleek:”JUF!!! Er zit een worm in mijn appel. Hè Bah! Ik heb mieren in mijn appel!” Een mooi educatief moment om uit te leggen, hoe die beestjes in die appel terecht waren gekomen.
In het kijk-, ruik- en proefspel kregen de kinderen 4 kleine bekertjes met fijn gemalen groentes; tomaat, paprika, komkommer en courgette. Tijdens het proeven zeiden veel kinderen dat ze het niet lekker vonden. Ze vonden het maar een erg vreemd prakje en wilde het eigenlijk niet proeven. Sommigen smulden ervan en vonden het erg lekker. Veel kinderen konden alle groentes meteen herkennen aan de kleur en geur. Alleen de courgette was bijna niet te raden.

De Doorstap-avondwandeling

Sinds een aantal maande heeft IVN Nijkerk weer voorzichtig het wandelen opgepakt. In eerste instantie de zogenaamde “doorstapwandelingen”, op donderdagavond.

De klompenpaden of een ander “voorverkend” stuk zijn ideaal voor onze avondwandelingen. Eigenlijk is het een mix van excursie en wandelen. Met de nadruk op wandelen, met af en toe stilstaan bij iets interessants. De 1,5 meter afstand kan prima gehandhaafd worden tijdens de wandelingen en veelal kan je in je eigen bubbel naast elkaar lopen. Bijkomende voordelen: er wordt niet gezongen en het is allemaal in de open lucht.

Mede door toedoen van een paar alleraardigste jongedames uit Nijkerk (fitness dames) werd de wandelgroep allengs groter en gezelliger. Het aantal deelnemers varieerde van 6 tot 20 deelnemers. Aanstaande woensdag is er opnieuw een doorstapwandeling.

bijdrage van Ruud Verhoef en Petra Heidinger

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen