“Ieder bedrijf is een target, zeker nu we thuiswerken”

Foto:

Thuiswerken. Ook hackers zijn er dol op, weten ze bij eXpertiZe.

Het Nijkerkse bedrijf helpt ondernemers om hun IT-omgeving veilig in te richten en schaalbaar te maken, zodat ze beter kunnen inspringen op de uitdagingen van deze tijd.

Keukentafels, zolderkamers, het tuinhuisje of de bank; ze veranderden dit voorjaar massaal in werkplekken. Vaak ad hoc en zonder na te denken over goede beveiligingsmaatregelen. Een feest voor hackers, constateerde ook de politie. Het aantal gevallen van cybercrime steeg met maar liefst 169 procent.Wat er zoal mis kan gaan? Nou, daar heeft de Nijkerkse ICT-specialist Roel Gijtenbeek wel wat voorbeelden van. “Van achterstallig onderhoud tot ongedocumenteerde oplossingen, vaak is het te laat en dempt men de put als het kalf verdronken is. Wij komen vaak in actie als de ellende al begonnen is en bedrijven op zoek gaan naar een partij die ze kan helpen. Uiteraard kunnen wij dat, maar wij helpen bedrijven liever op voorhand. Als het eenmaal te laat is, zijn de gevolgen en de schade vaak niet te overzien. Voorkomen is beter dan genezen.”

Elk bedrijf is een target. Cybercriminelen mikken met een kanon op een mug. Ze zien wel wat ze raken. En als je maar vaak genoeg schiet met gijzelsoftware, kun je behoorlijk geld verdienen. Ze profiteren van het feit dat we niet meer zonder onze data, mail en applicaties kunnen. Grofweg zijn er twee dingen die je moet doen.
In de eerste plaats zorgen dat alles wat van huis uit contact maakt met het bedrijfsnetwerk wordt behandeld als vijandelijk verkeer. Klikt de zoon of dochter van een medewerker dan op het verkeerde linkje, dan raakt alleen de laptop besmet en niet het bedrijfsnetwerk.
De tweede stap is dat je medewerkers helpt om veilig hun werk te doen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden