Hoe ziet Nijkerk er in 2040 uit?

Foto:

Voor 2024 moet het antwoord op tafel liggen op de vraag: hoe ziet Nijkerk er in 2040 uit.

Die vraag kan niet zo maar beantwoord worden. Daar gaat het college er met inwoners over praten en in een uitvoerig document opschrijven. En tenslotte moet de raad er dan een klap op geven. Zover is het nog lang niet.

Koersdocument

Op tafel ligt nu een “koersdocument”

Daarin heeft het college opgeschreven wat haar visie , wensen en ideeën zijn over het gebruik en de inrichting van de leefomgeving in de Nijkerk. Ze hebben dat niet zelf verzonnen. Het is de weerslag van anderhalf jaar samenspraak met deskundigen, enquêtes en discussies met de raad over verschillende toekomstscenario’s (denkrichtingen). Het gaat over zes thema’s: duurzame ontwikkeling, wonen, werken, mobiliteit, voorzieningen en het landelijk gebied.

Het gevaar bestaat, dat er op weg naar de definitieve Omgevingsvisie in 2024 er allerlei zijpaden bewandeld worden. Daarom heeft het college kaders bepaald. Daarbinnen moeten de gesprekken gevoerd, de ideeën ontwikkeld en de Omgevingsvisie opgeschreven worden..

Kaders

Het college stelt 24 kaders voor. De raad moet hier 15 oktober achter gaan staan

  1. Het gaat over heel het gemeentelijk grondgebied en bevat keuzes voor de periode 2020 tot 2030 met een doorkijk tot 2040.
  2. Het beleid van overige overheden is een belangrijk kader voor keuzes van de gemeente.
  3. De landschappen bepalen de identiteit van de gemeente. Dit wil het college behouden en zo nodig verstevigen.
  4. De drie kernwaarden ‘balans (duurzame ontwikkeling)’, ‘ontwikkelingen passen bij de maat en schaal van Nijkerk’ en ‘verbinden’.
  5. De komende jaren worden gemiddeld 250 woningen per jaar gebouwd. In de Woonvisie staat, wat er gebouwd moet worden.
  6. Inbreiding gaat niet per definitie altijd voor uitbreiding. Maar het moet wel stedenbouwkundig en sociaal (veiligheid, gezondheid) aanvaardbaar zijn.
  7. Voor de periode na 2030 gaat het college op zoek naar nieuwe plekken voor woningbouw en voor bedrijvigheid.
  8. De plannen voor de havenkom en het  Paasbos gaan gewoon verder.
  9. Inbreiding moet wel met voldoende afwisseling in woningen en met voldoende openbare ruimte, ‘lucht’, om de leefbaarheid te garanderen.
  10. Speerpunt in het beleid is de doorontwikkeling en versterking van het Food Production Cluster. Belangrijk daarbinnen is de Food Academy Nijkerk (FAN)
  11. Met de Platformen van Nijkerk en Hoevelaken werkt het college verder aan afspraken over de uitvoering van de visies. Voor Nijkerkerveen ook naar een platform gezocht.
  12. Op de plek van het gemeentehuis worden huizen gebouwd.
  13. Op de plek van de dependance moet iets komen, dat de binnenstad versterkt.
  14. Voor het zoeken naar locaties voor woningbouw en bedrijvigheid gelden een aantal uitgangspunten en voorwaarden.
  15. Onnodige mobiliteit moet worden teruggedrongen en voorkomen, vooral doorgaand (auto)verkeer in wijken.
  16. Knooppunt Hoevelaken en de aansluiting A30/A1 spelen ook een rol.
  17. De mogelijkheden voor uitbreiding en verbeteringen van het Openbaar vervoer worden onderzocht. Er wordt vast ruimte voor een station ter hoogte van Corlaer.
  18. We kernen moeten beschikken over een compleet en aantrekkelijk basisvoorzieningenniveau, zoals een school, een dorpshuis en mogelijkheden om te sporten..
  19. De Detailhandelsstructuurvisie is het kader voor het detailhandelsbeleid.
  20. De Routekaart Nijkerk energieneutraal, met het eerste Uitvoeringsprogramma Nijkerk Energieneutraal en de Regionale Energie Strategie zijn beleidskaders voor de Omgevingsvisie.
  21. In komende jaren wijst het college één of meer gebieden aan voor de ontwikkeling en realisering van windturbines en zonnevelden.
  22. Mobiliteit moet duurzamer met schone brandstoffen en schone vervoersmiddelen. Het gebruik van het openbaar vervoer, fietsen en lopen wordt gestimuleerd.
  23. Het al vastgestelde beleid voor de ontwikkeling van een groene buffer tussen Amersfoort en Nijkerk uit oktober 2009 blijft overeind.
  24. In het landelijk gebied is ruimte voor normale groei, voor innovatie van (agrarische) bedrijven, vooral van “kringloop” landbouw.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen