Uitbundige groei van waterplanten problematisch

Foto:

Het Gooi- en Eemmeer is kwetsbaar door de uitbundige groei van waterplanten.

Dat blijkt na een analyse, die Gastvrije Randmeren (waar Nijkerk ook lid van is) liet uitvoeren

Zonder ingrepen in die plantengroei wordt de doorvaarbaarheid – en daarmee de recreatiemogelijkheden en veiligheid op het water – ernstig beperkt. Voorzitter Egge Jan de Jonge: ‘Het is van levensbelang voor de recreatievaart dat in een toekomstperspectief in ieder geval ook ruimte is voor de recreatieve en economische waarde en functie van de meren. Er is ons dus veel aan gelegen om met de uitkomsten snel aan de slag te gaan.’

Ruimte voor recreatie

Met deze tegenvallende uitkomst is door de leden van Gastvrije Randmeren geen rekening gehouden. Gastvrije Randmeren ervaart de urgentie dit probleem te bespreken met omliggende provincies en het Ministerie om het tij te keren. Peter van Asselt, wethouder gemeente Bunschoten: “We hebben in november 2019 juist vanuit een positief beeld opdracht gegeven voor deze analyse, om daarmee nieuwe scenario’s en pilots te kunnen ontwikkelen om recreatie meer ruimte te geven. En dan blijkt ineens dat het Gooi- en Eemmeer er min of meer slecht voor staan”. De gemeenten aan het Gooi- en Eemmeer zagen veel verbeteringen in de afgelopen 20 jaar. Zij zijn dan ook verrast met de uitkomst van de analyse en willen meer helderheid over de impact.

“Nijkerk aan het Water” ligt aan de “goede” kant

Het Nijkerkerdeel van het Randmeer ligt er beter voor. Er groeit een ander soort waterplant (Kranswier i.p.v. Fonteinkruid) en deze maakt de doorvaarbaarheid beter. Dit is ook de reden waarom mensen de maaiboot niet of nauwelijks zien. Het maaien van de waterplanten gebeurt namelijk nauwelijks of niet voor de waterlijn van Nijkerk. Het gebied ‘Nijkerk aan het Water’, waar de Zuidwal, Nijkerk aan Zee en Bad Hulckesteijn onderdeel van uitmaken, ligt aan de ‘goede’ kant van de Randmeren.

Tegelijkertijd zijn de Randmeren aan elkaar verbonden. Het is een systeem. Bij het genieten van de watergerelateerde natuur- en recreatiemogelijkheden op het water zijn er geen gemeentegrenzen. Het ecosysteem houdt zich ook niet aan deze grenzen. De zorgen die er op andere plaatsen zijn over de Randmeren delen wij wel als gemeente Nijkerk.

Geen snelle oplossing

Er zijn geen snelle oplossingen voor de huidige uitdagingen. Er wordt momenteel gezamenlijk naar oplossingsrichtingen gezocht. Dit gebeurt onder leiding van de Coöperatie Gastvrije Randmeren. De gemeente Nijkerk denkt en praat hier actief in mee. Onze rol blijft daarom zeker niet beperkt tot alleen informeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen