Huizenprijzen hardst omhoog in 20 jaar

Foto:

De huizenprijzen in Nederland stegen in twintig jaar tijd nog nooit zo hard als afgelopen kwartaal, ondanks de coronacrisis.

Ook de woningverkopen zitten flink in de lift, terwijl het aanbod van bestaande huizen verder is geslonken. Daarmee is de keuze voor woningzoekers verder beperkt. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
In het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars 41.600 bestaande woningen. Dat is het hoogste aantal in bijna drie jaar en het beste derde kwartaal ooit binnen de NVM. Een potentiële koper kan momenteel nog maar uit gemiddeld 2 woningen kiezen, een ongekend lage stand.

De krapte heeft mede gezorgd voor de gigantische prijsstijgingen van koopwoningen. De gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal was 354.000 euro. Dat is een stijging van 11,6 procent ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. In Ede e.o. stegen de prijzen met ruim 12 procent naar 352.000 euro.

NVM voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaan. De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. “

Nieuwbouw

In het derde kwartaal zijn er 10.500 woningen en kavels te koop gezet, circa 2000 meer dan normaal in Q3. Het aanbod heeft het aantal verkopen ook omhoog gestuwd.

Met 9.400 nieuwbouwwoningen en -kavels is er 45 procent meer verkocht dan in 2019 en 24 procent meer dan het tweede kwartaal in 2020. Het naar voren halen van nieuwbouwprojecten in het derde kwartaal zal volgens verwachting effect hebben op het aanbod in het vierde kwartaal. Er is namelijk niet ineens meer nieuwbouw beschikbaar.

Voorzitter Onno Hoes vindt dat ook het tempo van de nieuwbouwplannen omhoog moet. “Het tekort aan nieuwbouw heeft steeds negatievere effecten op de woningmarkt. De gemeenten en de provincies moeten echt meer en sneller grond aanwijzen waar gebouwd kan worden. En als zij er niet uitkomen dan moet de landelijke overheid regie nemen.

Een woningmarktregisseur kan daar uitstekend bij helpen. Iedereen moet er van doordrongen zijn, dat het eigenlijk al 5 over twaalf is. We zijn het met elkaar aan onze stand verplicht om een passende woning voor alle generaties te bouwen op een duurzame manier.”

Lees hier het persbericht van de NVM.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen