Raad in grote lijnen achter bezuinigen in Sociaal Domein

Foto:

Het Sociaal Domein kost veel teveel geld en de gemeente krijgt er veel te weinig voor vanuit Den Haag.

Dus moet er bezuinigd worden, 2,6 miljoen nog wel.

Daarvoor schreef het college een uitgebreid plan en ging dat bespreken met allerlei organisaties, die op dit terrein een rol spelen. Ook inwoners reageerden. Dat leidde tot een aantal aanpassingen Dat aangepaste voorstel werd donderdag in de commissievergadering van de gemeenteraad besproken. Volgende week zal de raad er positief over beslissen. Dat staat wel vast

Veel waardering was er voor de organisaties, die deelgenomen hebben aan het herzien van de bezuinigingsvoorstellen. Met die lovende woorden begonnen alle partijen in hun reactie op de plannen

PRO21 (Linda de Wals) hoopte, dat het tarnsformatieplan (= andere manieren van werken) zo zal uitpakken, dat er weinig bezuinigd hoeft te worden.
Het CDA (Pam van de Weijer-Feuerstein) wilde daarom graag weten, wat dat transformeren eigenlijk betekent. Ook de meepratende organisaties vragen om duidelijkheid, volgens haar.
De VVD (Jolanda Nijeboer-van Dijk) wees er fijntjes op, dat dit nog maar een globaal plan is. Een plan, dat nog helemaal verder uitgewerkt moet worden. WMO en Jeugdzorg kosten volgens haar zoveel, dat er daarom ook op andere terreinen bezuinigd moet worden. Dat vond ze eigenlijk niet kunnen.. Maar hoe dan ook – aldus Nijeboer – we moeten nu doorpakken.
De Lokale Partij (Ruby Horst)  wilde nu al een streep door een aantal bezuinigingen halen, zoals bijvoorbeeld door de website “Stop drugs Nijkerk“. Ze vroeg zich af, of het college wel echt geluisterd had. “Of schuift u een aantal pijnlijke maatregelen eigenlijk gewoon voor u uit?”
CU-SGP (Diane Palm) veronderstelde,, dat een perfect leven misschien wel niet bestaat. “Daarom moeten we investeren in oprechte aandacht voor elkaar. ” Dat betekent voor Palm, dat er hulp moet zijn, als die echt nodig is en dan ook niet te lang uitgesteld moet worden. 50 voorstellen om te bezuinigen, dat is wel heel veel, zei ze. Is dat wel realistisch, zo vroeg zij zich af. “En wat doen we als het niet lukt.”

Wethouder Nadya Aboyaakoub was dankbaar voor de manier, waarop er afgelopen weken aan de plannen gewerkt is. “Betrokkenheid houdt nooit op!” Ze is van mening, dat als de transformatie goed doorgevoerd wordt, dat je dan niet zoveel hoeft te bezuinig. De verhouding is ongeveer 1/3 bezuinigen, 2/3 transformatie om zo minder geld (2,6 miljoen) uit te hoeven geven.
Wethouder Harke Dijksterhuis benadrukte nog maar eens, dat er met allerlei partijen samengewerkt blijft worden om zo toch tot die uiteindelijke bezuinigingen te kunnen komen. Zo wordt bijvoorbeeld nu op een rijtje gezet, wat de gemeente inkoopt en wat daarvoor geleverd wordt. Zitten daar overlappingen in? Dat soort vragen moeten allemaal beantwoord worden. Die stappen moeten het komende half jaar gezet worden om uiteindelijk tot concrete plannen te kunne komen. Hij gaf toe, dat het allemaal niet gemakkelijk is, dat er zullen soms moeilijke gesprekken gevoerd en beslissingen genomen moeten worden.

Linda de Wals sloot de behandeling van dit onderwerp treffend af met een citaat van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan” dat gevoel overheerst bij de invulling en uitvoering van het plan.
Heeft u iteresse in de lijst van bezuinigingsvoorstellen, die nu uitgewerkt moeten worden? Klik dan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen