Hoe bind je leden aan je (sport)vereniging)

Foto:

In het eerste on-line sportcafé ging het over de vraag hoe je je leden binnen de vereniging houdt.

Onder leiding van Gersom Smit (NOC*NSF) bogen een paar mensen, waaronder wethouder Nadya Aboyaakoub, zich over die vraag in een zoommeeting.

Vanuit de clubs was er nauwelijks interesse voor het café, alleen Gerrie van den Brandhof (van Hellas Gym & Dance) had de zoommeeting aangezet. Maar Nijkerk Sportief en gezond was goed vertegenwoordigd. Een van hen was Rens Ruitenberg. Hij onderstreepte nog maar eens, dat zijn organisatie ook clubs verder kan helpen. Verder was Mathijm Wassink van Trisupport aangeschoven.

Er werd ten minste één direct resultaat door diezelfde Wassink geboekt: het volgend jaar organiseren van een leerlingentriatlon, bijvoorbeeld in de bossen bij Hoevelaken. De wethouder liet weten trots op de leden van de clubs te zijn. Dat is ze, omdat maar heel weinig leden hun lidmaatschap opzeggen, ondanks corona.

Smit liet zien, dat in corona toch ook wel mooie dingen ontstaan. Er wordt daar waar mogelijk meer samengewerkt, bijvoorbeeld binnensporten, die op sportvelden buiten hun gang konden gaan. Hij waarschuwde wel voor een onaantrekkelijk aanbod, waardoor het ledenaantal van clubs toch langzaam terugloopt. Van den Brandhof beaamtde dat. Maar, zo zei ze, de club wil wel nieuwe wegen inslaan, alleen is dat lang niet altijd door allerlei oorzaken mogelijk. Een ander probleem, dat aangestipt werd is het afnemen van het aantal vrijwilligers.

Simt wees er op, dat clubs eigenlijk “ondernemende” verenigingen moeten worden. Dat kan door in plaats van één sport, mixen van sporten aan te bieden, of uitstapjes naar andere sporten mogelijk te maken. Maar zo zei hij ook, de clubliefde zal langzaam plaats maken voor lossere verbindingen, maar wel met respect voor de clubcultuur. Hij had ook een paar tips over de manier, waarop je met nieuwe (jeugd)leden om kunt gaan om ze beter te binden aan je vereniging.

schermafbeelding NOC*NSFpresentatie

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden