Meer dan genoeg vrijwilligers voor stembureaus

Foto:

De Tweede Kamerverkiezingen verlopen in maart 2021 anders dan we gewend zijn.

Zo is het in alle gemeenten bijvoorbeeld mogelijk om maandag 15 maart en dinsdag 16 maart vervroegd te stemmen. In een stembureau zijn meer mensen nodig om alles coronaproof te laten verlopen. De bezetting op een stembureau wordt uitgebreid van 3 naar 4 personen. Daarvoor zijn vrijwilligers geworven. De gemeente laat weten, dat er meer mensen zich daarvoor hebben gemeld, dan nodig is. Er druppelen nog steeds aanmeldingen binnen. Die komen in een reserve-pool.

De vrijwilligers moeten wel een verplichte online training volgen. Dat is niets nieuws. Dat was ook zo bij alle vorige verkiezingen.

Aantallen

Normaal zijn er 132 vrijwilligers nodig voor de verkiezingsdag (22 locaties x 6 personen). Werkzaamheden: stembureau bemensen, toezicht houden, stemmen tellen. Bij de aankomende verkiezingen horen ook schoonmaken & luchten (in verband met corona) bij de werkzaamheden.

In 2021 zijn er 240 mensen nodig. Voor het vervroegd stemmen op maandag en dinsdag zijn er 4 stembureaus open. Hiervoor zijn per stembureau 8 mensen nodig. Voor beide dagen dus 2 (dagen) x 8 (personen) x 4 (locaties) = 64 mensen. Maar dan zijn we er nog niet. De stemmen moeten ook nog (centraal) geteld worden. Daarvoor zijn ongeveer 40 nodig, de helft ambtenaren, de andere helft vrijwilligers / inwoners.

Vervroegd stemmen

Het vervroegd stemmen is bedoeld voor de risicogroepen, zoals ook te lezen is op de site van de rijksoverheid. Het vervroegd stemmen geeft kiezers, die tot de coronarisicogroep horen de mogelijkheid om hun stem eerder uit te brengen, naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht. Het gaat dan met name om kiezers die tot een risicogroep behoren, bijvoorbeeld in verband met onderliggend lijden.

Het briefstemmen is voor mensen van 70 jaar en ouder en die kunnen kiezen om hun stem per post uit te brengen of in te leveren bij een afgiftepunt. Dat komt in het gemeentehuis.

Dossier: Verkiezingen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden