Nijkerk ondertekende ook het Schone Lucht Akkoord

Foto:

Op 13 januari 2021 is het een jaar geleden dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven met 36 gemeenten en negen provincies het Schone Lucht Akkoord tekende.

Afgelopen november hadden zich in totaal 11 provincies en 56 gemeenten aangesloten. Nijkerk heeft het schone lucht akkoord ook ondertekend. Wethouder Wim Oosterwijk: “via Regio Foodvalley heeft Nijkerk ingestemd met deelname aan het Schone Lucht Akkoord”

Longfonds vindt het akkoord een mooie stap in de goede richting, maar is kritisch over de vraag of mensen met een longziekte er op dit moment echt baat hebben. ‘In het licht van de nieuwste cijfers uit dit Nivel-onderzoek geeft de eerste verjaardag van het Schone Lucht Akkoord nog weinig aanleiding tot groot feest. Er is echt werk aan de winkel. Helemaal als je bedenkt dat een van de opdrachten van het akkoord is om de negatieve gezondheidseffecten bij mensen die extra gevoelig zijn voor luchtverontreiniging te beperken.’

“Qua gemeenten schiet het nog weinig op. Helemaal als je bedenkt dat er 355 gemeenten zijn, zegt Michael Rutgers. “We doen daarom een dringende oproep aan Nederlandse gemeenten een voorbeeld te nemen aan de provincies door zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Alleen samen kunnen we werken aan gezondere lucht voor onze kinderen.”

Gevolgen luchtvervuiling

Luchtvervuiling leidt bij twee op de drie mensen met een longziekte tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten (12 procent) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het onderzoeksinstituut Nivel. “Dit is echt zorgelijk’, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. ‘Het gaat hier dus om tienduizenden mensen die zoveel last hebben van luchtvervuiling dat ze zouden willen verhuizen naar gezonde lucht. Dat kan en mag niet zo zijn.’

PS: de kaart van het schone lucht akkoord klopt dus niet Nijkerk staat evenmin bij de lijst van deelnemende gemeenten

PS: Dit is een correctie op een eerder (en inmiddels) verwijderd bericht

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden