Aeres VMBO Nijkerk leerlingen maken er chocola van

Foto:

Aeres VMBO Nijkerk leerlingen uit de vierde klas die het keuzevak patisserie volgen hebben afgelopen woensdag een masterclass chocolade gehad onder leiding van top-patissier Tom van de Veen.

Bij Aeres VMBO Nijkerk vindt men het belangrijk om goede verbindingen te hebben met het bedrijfsleven om zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven en op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen. Door de masterclass van Van de Veen hebben de leerlingen werk van hem kunnen zien en proeven.

Na een introductie over chocolade en het belang van de juiste kristallen in chocolade gaf Van de Veen een demonstratie hazelnootpraline maken. Daarna konden de leerlingen zelf aan het werk om overheerlijke bonbons te maken. Om de mallen netjes met een laagje chocolade te vullen bleek iets lastiger te zijn dan gedacht. Toch lukte het iedereen. Nadat de cupjes met hazelnootpraline ingespoten waren werden ze afgesloten met een laagje chocolade. Toen die allemaal hard geworden waren konden de bonbons worden gelost. Mooie en heerlijke bonbons waren het resultaat

Tussen de verschillende stappen bij het maken van de bonbons maakten de leerlingen ook nog prachtige holfiguren met een winters karakter. De creativiteit werd ten volle benut en leuke kunstwerken stonden aan het einde van de les klaar om mee naar huis te nemen. Geweldig vonden de leerlingen het om zo veelzijdig en creatief met grondstoffen bezig te zijn. Toen de keukens weer schoon en de chocoladewerken ingepakt waren, was het tijd om de les af te sluiten. Om leerlingen trots naar huis te zien gaan met mooie resultaten daar doe je het als docent voor. En nu weer op naar de volgende les patisserie waar weer een ander vlak van dit vak wordt belicht.

Tom van de Veen heeft als patissier bij 5-sterren hotel De Librije in Zwolle gewerkt. Tegenwoordig maakt hij van chocolade echte kunstwerken, die ook te koop zijn in zijn eigen winkel in Nijkerk www.bontom.nl . Zijn bonbons worden internationaal, zelfs tot in Japan, verkocht.

bijdrage van Mark Reurink

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen