Zaterdag 6 maart is op een grasland in de Nijkerkerpolder, onderdeel van de Polder Arkemheen bij Nijkerk, het eerste kievitsei in Gelderland gevonden.
Deze vondst is om 16.20 uur gemeld bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Dit is één dag na de vondst van het eerste landelijke kievitsei op 5 maart in de provincie Utrecht.
De Gelderse vinder is weidevogelvrijwilliger Roelof Koelewijn uit Spakenburg, lid van de weidevogelbeschermingsgroep de BAO uit Nijkerk. Met het vinden van het eerste kievitsei is het Gelderse weidevogelseizoen 2021 begonnen. Vanaf nu tot half juni trekken ruim 400 weidevogelvrijwilligers van SLG, zoals Koelewijn, samen met boeren het land in om waar nodig nesten van weidevogels van kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp te zoeken en te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om de eieren uit te broeden.
Voor Roelof Koelewijn is het een sport en een traditie om het eerste ei te vinden. Vanaf het moment dat de sneeuw in februari weg smolt ging hij de boel goed in de gaten houden. Op een gegeven moment zag hij de groepen kieviten splitsen en paartjes vormen: “Dan weet je dat het gaat beginnen. Zaterdagochtend was alles bevroren. Het was veel te koud.” In de middag besloot Roelof nog een keer te gaan. Binnen een half uur lag ie er ineens: een kievitsei!
Het eieren zoeken kreeg Koelewijn vanuit huis mee. Vanaf acht jaar ging hij met zijn vader het veld in: “Je bent één met de natuur. Het is prachtig om er op uit te trekken.”
Gedurende het weidevogelseizoen gaat hij twee dagen in de week alleen op pad. Maar de afgelopen weken wat vaker, omdat hij graag het eerste ei wilde vinden. Later in het seizoen telt hij met twee, drie vrijwilligers grutto’s op percelen met agrarisch natuurbeheer.
Ook in 2019 vond hij het eerste ei van Gelderland, op 500 meter afstand van het ei van zaterdag. Toen was hij op pad met zijn vader. Inmiddels is zijn 95-jarige vader dementerende en helaas niet meer in staat om mee het veld in te gaan
De polder Arkemheen waar het eerste Gelderse ei is gevonden, is een beschermd weidevogelgebied waar het collectief Veluwe samen met de agrarische natuurvereniging, boeren en vrijwilligers, zoals Roelof Koelewijn, werken aan weidevogelbeheer. In het gebied worden maatregelen genomen, zoals plas-dras, kruidenrijk grasland en uitgesteld maaibeheer om betere omstandigheden voor de weidevogels te creëren.
SLG ondersteunt ruim 700 vrijwilligers van 30 weidevogelgroepen en 19 patrijzentelgroepen in Gelderland die actief zijn met het beschermen van boerenlandvogels. Voor deze vrijwilligers organiseert SLG cursussen over bescherming en monitoring. Ook schaft zij materialen aan en krijgen de vrijwilligers indien nodig begeleiding. In 2020 hebben de Gelderse vrijwilligers 6293 weidevogelnesten beschermd, waarvan meer dan vijfduizend van de kievit.
SLG coördineert al sinds 1995 de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in onze provincie. Word ook vrijwilliger en kijk voor meer info https://landschapsbeheergelderland.nl/boerenlandvogels-in-gelderland/