Burgemeester sluit woning, omdat de opiumwet er was overtreden

Foto:

Burgemeester Renkema heeft 8 april een woning gesloten vanwege het overtreden van de Opiumwet.

In de woning werd een handelshoeveelheid hennep aangetroffen.

Dit is een reden om de woning te sluiten voor de duur van drie maanden op grond van artikel 13b Opiumwet. Uit politieonderzoek kwamen signalen dat er in de woning mogelijk een hennepplantage was. Reden voor de politie om de woning te doorzoeken. Het vermoeden is dat de verhuurder slachtoffer is geworden van criminelen, die in de woning een hennepkwekerij hebben opgezet.

Geen plaats voor ondermijnende activiteiten

Burgemeester Renkema: “De illegale productie van drugs is in strijd met de Opiumwet en zorgt voor brandgevaar. En dan hebben we het nog niet over het publiek dat zo’n pand aantrekt. Voor ondermijnende activiteiten is in Nijkerk geen plaats. Niemand wil toch een drugslab of wietkwekerij in de buurt?” Burgemeester Renkema heeft voor de sluiting van de woning gebruik gemaakt van het Damoclesbeleid. Deze bestuursrechtelijke maatregel kan naast een strafrechtelijke maatregel worden opgelegd om overlast en gevaarlijke situaties onmiddellijk op te heffen.

Veilig een pand een verhuren? Voorkom criminele activiteiten!

Criminelen willen buiten het zicht van politie en justitie blijven. Zij huren daarom vaak panden voor criminele activiteiten. Verhuurders komen vervolgens in de problemen wanneer zij via hun pand in verband worden gebracht met drugscriminaliteit, witwassen, illegale huisvesting etc. Wanneer in een pand illegale activiteiten plaatsvinden kan de verhuurder, naast strafrechtelijke consequenties, te maken krijgen met financiële schade, sancties door de gemeente, hypotheekverstrekker, verzekeringsmaatschappij, energiemaatschappij en aantasting van de goede naam.

Het is dus van groot belang dat een potentiële huurder grondig wordt nagetrokken en dat de verhuurder alert is op verdachte omstandigheden. Hieronder een aantal tips:
Vraag om originele documenten, accepteer geen kopieën. Met de huidige technologie kunnen kopieën eenvoudig vervalst worden.
Verhuur alleen wanneer je als verhuurder zekerheid hebt over het rechtmatig verblijf. Bijvoorbeeld door inzage in een originele en geldige verblijfsvergunning.
Eis van de huurder een origineel uittreksel uit het Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente Nijkerk op het nieuwe adres. Leg dit ook vast als opschortende voorwaarde in het huurcontract. In de praktijk blijken criminelen zich vaak niet in te schrijven.

Meld verdachte situaties

Door signalen van criminele activiteiten te melden, kunnen inwoners helpen de gemeente veiliger te maken en criminelen te stoppen. De gemeente roept inwoners op om vermoedens van ondermijnende en criminele activiteiten te melden. Wilt u dit anoniem doen, dan kan dat bij Meld Misdaad Anoniem. Dit versterkt de gezamenlijke aanpak tegen de georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Zo maken we samen wijken en buurten veiliger. Het meldpunt is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is het 24/7 mogelijk om iets te melden via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden. Wilt u liever bij de politie melden dan kan dat via 0900-8844.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden