Sinds kort maaien robotten de grasvelden van NSC en Veensche Boys.
Het is een uitvloeisel van het onderhoudscontract, dat 1 januari 2021 zijn ingegaan.
De gemeente en Wencop Hoveniers uit Barneveld sloten dat contract. De sportverenigingen waren nauw betrokken bij de aanbesteding en hebben zich verenigd in de Beheercommissie Buitensportverenigingen Nijkerk. In het nieuwe contract is naast het reguliere onderhoud extra rekening gehouden met duurzaamheid en een goede communicatie tussen sportverenigingen en de beheerder van de buitensportcomplexen.
De gemeente heeft in de aanbesteding van het onderhoud aan de buitensportcomplexen naast prijs en kwaliteit ook duurzaamheid en communicatie meegewogen in de keuze voor de beheerder. Wencop heeft in zijn aanbieding diverse duurzaamheidsaspecten meegenomen.
Zo worden op meerdere sportcomplexen robotmaaiers geplaatst. Robotmaaiers hebben een veel lagere CO2-voetafdruk dan reguliere maaiers op dieselmotoren. Vandaag wordt bij voetbalvereniging NSC Nijkerk een robotmaaier geïnstalleerd. Dit is de eerste robotmaaier die geheel autonoom alle velden in strakke banen gaat maaien. Het gehele complex van NSC is met 3 voetbalvelden in totaal 25.000 m2 groot en wordt vanaf nu gemaaid door één robot. Ook bij voetbalvereniging Veensche Boys doet de robotmaaier zijn intrede. Nijkerk heeft hiermee een primeur, omdat er van dit type robotmaaier slechts een paar in de wereld rijden.
Naast deze milieuvriendelijke manier van maaien wordt ook aandacht besteed aan de biodiversiteit op de sportcomplexen. Biodiversiteit is het aantal verschillende soorten planten en dieren. Op hoeken die over blijven, worden bloemenmengsels ingezaaid en er worden nestkasten opgehangen. De nestkasten en bloemen trekken natuurlijke vijanden aan van de eikenprocessierups en van insectenlarven, zodat meteen overlast van deze insecten op een natuurlijke manier wordt bestreden.
Wethouder Aboyaakoub: ‘Het is mooi dat het stimuleren van biodiversiteit betrokken wordt bij het beheer van de sportvelden. Het is ook een speerpunt van de gemeente Nijkerk in het beheer van de openbare ruimte. Dat is bijvoorbeeld de reden waarom we schapen laten grazen in de gemeente. Dankzij die vorm van beheer krijgen verschillende soorten gras en kruiden de kans om te groeien. Ook hebben we in en rond het centrum van Nijkerk veel borders met vaste planten aangelegd. De biodiversiteit en belevingswaarde worden hiermee vergroot.’
In de aanbesteding hebben de gemeente en de Beheercommissie Buitensportverenigingen Nijkerk ook belang gehecht aan de communicatie tussen gemeente, beheerder en sportverenigingen. De lijnen tussen beheerder en sportverenigingen zijn kort. Zo is er een vast aanspreekpunt en wordt er gewerkt met een app. Dit leidt tot een goede samenwerking en een betere kwaliteit van de sportcomplexen in de gemeente Nijkerk.
De robotmaaiers staan niet bij Sparta en niet bij SC Hoevelaken. Dat is niet alleen een centenkwestie. De robotmaaier is voor de gemeente Nijkerk en de sportverenigingen een nieuw fenomeen. Een woordvoerder: "Daarom kiezen wij er voor deze in eerste instantie bij Veensche Boys en NSC te introduceren. Deze sportcomplexen lenen zich hiervoor het best. Op basis van deze ervaringen kijken wij verder."