Aardgasvrij Nijkerk roept veel vragen op

Foto:

De gemeente organiseert drie avonden over de weg naar een aardgasvrij Nijkerk.

Alleen al de oproep maakte op de Facebookpagina van nijkerk.nieuws.nl veel discussie op. Het is ook niet niks. Nijkerk wil in 2050 energieneutraal zijn. Daarvoor is een routekaart afgesproken, aldus wethouder Dijksterhuis in zijn inleiding.

Deze drie avonden gaan over één onderwerp: Nijkerk aardgasvrij maken, met een mooi woord de “Transitievisie Warmte”.
23 deelnemers kwamen naar de MSteamsbijeenkomst op dinsdagavond. Daaronder Wethouder |Dijksterhuis, een enkel raadslid en mensen, die in Nijkerk de boel op de rit moeten zetten. Ongeveer 15 bewoners keken geïnteresseerd toe. Hun vragen waren voornamelijk op individueel niveau en hadden niet heel veel met de te ontwikkelen visie te maken.

Minder aardgas betekent ook minder CO2 uitstoot. Die moet in Nijkerk in 2030 al met de helft zijn afgenomen. Dat kan door duurzame energie te gaan opwekken en door minder aardgas te gebruiken. Nijkerk doet dat onder andere door sinds 2018 nieuwe woningen aardgasvrij op te leveren. In 2030 zal ongeveer 20% van de gebouwen aardgasvrij moeten zijn. “Beste wel een hele klus”; aldus één van de inleiders. Voor de andere wijken worden plannen gemaakt. Daarbij wordt gekeken wat de mogelijkheden per wijk zijn.

Er zijn allerlei alternatieven, die het aardgas kunnen vervangen, maar wat dan de beste oplossing is, hangt van heel wat factoren af. Tot nu toe blijkt uit onderzoek, dat individuele oplossingen in Nijkerk en Hoevelaken het meest voor de hand liggen. Welke oplossingen de voorkeur krijgen in Nijkerkerveen, Holkerveen en het buitengebied moet nog onderzocht worden. Er zijn voorlopig vooral veel vragen over de kennis, die noodzakelijk is om een goede beslissing te kunnen nemen en over de techniek, die beschikbaar is en komt. En, het moet allemaal wel betaalbaar blijven, wat nog lang niet zeker is.

Vorig jaar is een enquête onder bewoners gehouden. Daaruit bleek, dat de kosten een grote rol spelen. Bovendien wil men weten, wat echt duurzaam is. De komende maanden gaat de gemeente en de onderzoekers “input ophalen bij bewoners en andere partijen en maatschappelijke organisaties”. In jun i wordt er met de gemeenteraad gepraat. In december moet de raad een klap op de “Transitievisie Warmte” geven. Of en in hoeverre bewoners mee kunnen beslissen in dit proces werd niet duidelijk. Daarmee maakt Nijkerk mogelijk een fout, waar de FNV vorig jaar nog voor waarschuwde: “85 procent van de burgers voelt zich niet gehoord, laat staan betrokken bij de energietransitie in hun omgeving.”

Wilt u meer weten, ga dan naar www.duurzaam-nijkerk.nl of neem contact op met Henk Eilander van de gemeente: [email protected].

Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen