Hoe vier je 5 mei in coronatijd?

Foto:

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vorig jaar iedereen opgeroepen om Bevrijdingsdag te vieren met een Vrijheidsmaaltijd; om te vieren dat wij op 5 mei zijn bevrijd en sinds 1945 in vrijheid leven.

De coronamaatregelen stonden niet toe om met grote groepen mensen bij elkaar te komen en dat is dit jaar niet veel anders. De viering vindt grotendeels online plaats. Daarom wordt er dit jaar een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend zodat er ondanks de maatregelen toch aandacht kan worden gegeven aan de vrijheid. Het comité heeft de Rotaryclubs gevraagd zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan dit bezinningsmoment te geven, zoals het vorig jaar heeft gevraagd de Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Rotary Club Nijkerk ondersteunt dit verzoek van harte, aldus Kees van Baak en Merit Roodbeen.

Recept

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Yvette van Boven, wier kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, gevraagd om het recept voor deze Vrijheidsmaaltijdsoep te ontwikkelen. Het is een gemakkelijk, heerlijk recept dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Maar het is vooral een ideale voedingsbodem voor een goed gesprek over vrijheid en onvrijheid. Of dat nu in gezinsverband aan de keukentafel is of, mits de coronamaatregelen dat toelaten, met vrienden en de hele buurt aan een lange tafel.

‘Voor het gesprek zijn vijf gesprekskaarten ontwikkeld’

Kook mee

Het recept voor de maaltijdsoep is onlangs gepubliceerd, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken. De ingrediënten en de bereidingswijze zijn te vinden op de website van het nationaal Comité (4en5mei.nl). Het is een soep met prei, knoflook, kerriepoeder, bloemkoolrijst, aardappel, kokosmelk, bouillon, doperwten, spinazie, broccoliroosjes, bosuitjes, peper en zout. Men kan een eigen draai aan de soep geven door een krokante, frisse of romige topping. Het recept is ook te vinden op de Facebookpagina van Rotary Club Nijkerk.

In gesprek met elkaar over vrijheid

Yvette van Boven zegt over haar recept: “Zeker in deze wonderlijke tijd, waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en daarover praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen maken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist”.

Voor het gesprek met elkaar heeft het Nationaal Comité vijf gesprekskaarten ontwikkeld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden