Eikenprocessierups volop actief

Foto: EL

Ook in de gemeente Nijkerk merken we goed dat de rupsen volop actief zijn.

De gemeente bestrijdt ze in zo’n 4000 zomereiken in de openbare ruimte die de gemeente beheert. Ook komen de zomereiken veel voor in de ons omliggende bossen en landgoederen en langs de provinciale wegen.

Bestrijding

De gemeente is in februari gestart met het uitvoeren van een risico inventarisatie. Daarbij is in beeld gebracht waar onze zomereiken staan. Ook heeft de gemeente van de Vlinderstichting een overzicht ontvangen in welke gebieden vlindersoorten zijn waargenomen die op de rode lijst staan. In die gebieden mag de gemeente geen preventieve behandeling van de Eikenprocessierups uitvoeren.

Het preventief bestrijden is in week 18 (eind april, begin mei) gestart en in week 22 (vanaf 27 mei) herhaald. In week 25 (vanaf 17 juni) is de gemeente gestart met het wegzuigen van de nesten en vellen. Dit wordt in de gemeente Nijkerk gedaan door Flier boomverzorging. Helaas zijn er meer meldingen dan de aannemer op dit moment aankan. Daarom moeten wij keuzes maken op welke locatie de bestrijders aan de slag gaan. Wij proberen binnen 2 weken na melding de rupsen en brandharen te hebben weggehaald.

Meldingen welkom

Je kunt de gemeente helpen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Wanneer je eikenprocessierupsen ziet, kun je dat doorgeven aan Service en Informatie van de gemeente Nijkerk. Dit kan via het telefoonnummer 14 033 of via de email [email protected]

Wat te doen bij overlast

De haren van deze eikenprocessierups kunnen soms overlast bij mensen veroorzaken. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen namelijk klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Denk je dat je last hebt van de brandharen van een eikenprocessierups? Doe dan het volgende:

  • Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van je huid af. De haartjes blijven dan aan het plakband kleven.
  • Spoel je huid daarna met lauw water af.
  • Heb je last van je ogen? Spoel je ogen met veel lauw water.
  • Was je kleding op 60 graden.
  • Heb je veel jeuk? Gebruik dan een crème of zalf tegen de jeuk, met menthol, aloë vera of calendula. Je kunt dit zonder recept in de drogist of apotheek kopen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Dat kan een paar dagen tot twee weken duren. Heb je aanvullend vragen over je gezondheid in relatie tot de eikenprocessierups? Dan kun je contact opnemen met het team milieu en gezondheid van GGD Gelderland-Midden, dat kan via het telefoonnummer (088) 355 63 00 of per mail [email protected] Verminderen de klachten niet, neem dan contact op met je huisarts.

De GGD heeft een speciale website over de eikenprocessierups. Op deze site worden veel vragen beantwoord en handige tips gegeven.

bron: nijkerk.eu

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden