Waarom stopt de bijstandsuitkering van mensen die gedwongen opgenomen zijn?

Foto:

“Inwoners van wie de vrijheid is ontnomen geen recht hebben op een bijstandsuitkering.”

Dat staat in artikel 13 lid 1 van de Participatiewet.

Deze regel in de wet is bedoeld voor gedetineerde inwoners, maar sommige gemeenten kiezen ervoor dit ook toe te passen als mensen vanwege psychische problemen gedwongen worden opgenomen. De psychiaters die vorige week aan de bel trokken, noemen deze gang van zaken stigmatiserend en principieel onjuist. Het gaat om mensen die ziek zijn, die een medische behandeling moeten ondergaan. Om te voorkomen dat deze mensen dakloos worden, biedt de wet de mogelijkheid aan patiënten die gedwongen zijn opgenomen bijzondere bijstand te verstrekken. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld de vaste lasten betalen tijdens de opnameperiode. Maar in de praktijk is dat voor mensen die gedwongen zijn opgenomen heel moeilijk te regelen. Zij kunnen vaak niet bij hun papieren en zijn erg verward. Bovendien duurt het een aantal weken voordat gemeenten dergelijke aanvragen toekennen en in de tussentijd lopen de vaste lasten zoals huisvesting en zorgverzekering op.
Staatssecretaris Blokhuis heeft aangegeven dat het kabinet serieus gaat kijken naar dit onderdeel van de Participatiewet. De Nederlandse ggz, Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP), patiëntenorganisatie MIND willen daar niet op wachten en vinden dat gemeenten per direct moeten stoppen met gebruik maken van de wet.
Ook roepen zij het kabinet op om de wet aan te passen. Staatssecretaris Blokhuis kon niet toezeggen dat het tot een wetswijziging leidt. In juni wordt de Participatiewet geëvalueerd, dan wil hij weer in gesprek met de Kamer. Gemeente kunnen zelf besluiten om artikel 13 lid 1 niet van toepassing te laten zijn en een cliënt met een gedwongen opname hetzelfde behandelen als mensen die vrijwillig zijn opgenomen.

De CU-SGP wil (bij monde van Marina Lanting en Jacco van Putten) van het college weten, of de regel ook in Nijkerk zo wordt toegepast. Of is de gemeenten het eens met de instanties, die aan de bel trekken en zeggen, dat dit zo niet kan. Als de gemeente het met die instanties eens, hoe kan en en wil het college daar dan gehoor aan geven?

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen