Nijkerkse zette online cursus reanimeren op

Rietha Dasselaar: “Ik was hier al mee begonnen voor de coronacrisis. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren. Zij kunnen het verschil maken tussen leven en dood.”

Ze doelt op de online reanimatiecursus “Leer, reanimeer en red” op.

Dasselaar: “Er zijn mensen die wel graag willen reanimeren maar dat niet in een lokaal willen doen met andere mensen erbij. Nu met corona helemaal . Soms zijn ze bang om het niet goed te doen. Met deze cursus kunnen mensen thuis met een eigen pop en tablet goed leren reanimeren en een AED gebruiken. Er zit in het les pakket ook een papieren versie van een AED.
Ze kunnen nadat ze de cursus met goed gevolg hebben afgesloten ook met een zoom of teams sessie laten zien aan mij of ze het goed doen. Ik heb deze cursus al bij een aantal bedrijven uitgevoerd en men is enthousiast. Overigens de cursist leert niet alleen reanimeren maar leert door middel van filmpjes ook een hartinfarct bij vrouwen en mannen te herkennen.
Men leert een slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen en hoe men een slachtoffer helpt die zich verslikt.”

“Helaas stikken er elk jaar veel volwassenen en kinderen. Als men had geweten wat men moest was dat waarschijnlijk te voorkomen geweest,” besluit ze.

Dasselaar is inmiddels een aantal jaren actief op dit gebied, onder andere in het bestuur van de stichting AED Nijkerk Hoevelaken. Die stichting probeert een netwerk netwerk op te zetten van vrijwilligers en AED’s die 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en inzetbaar zijn.