Magazine ‘Henri’ in een mini-symposium gepresenteerd

In het Hart van Holland schetsten in een mini symposium mensen van het eerste uur (Maria ter Steeg, Jozef Wissink en Marinus van den Berg) en theologen (Barbara Zwaan, Thomas Quartier, Kick Bras, Tim Schilling, Inigo Bocken) de betekenis van de meest gelezen Nijkerkse priester en auteur wereldwijd, Henri Nouwen, voor theologie, pastoraat en spiritualiteit.

Dit gebeurde bij gelegenheid van de 25e sterfdag van Henri Nouwen.

Blik achter de schermen

Het magazine Henri staat in het teken van ‘Thuiskomen’. Voormalig omroeppastor en hoofd godsdienst van KRO/RKK, Maria ter Steeg, emeritus-hoogleraar praktische theologie, Jozef Wissink, en geestelijk verzorger en schrijver Marinus van den Berg maakten Henri Nouwen mee in zijn jonge jaren als priester, theoloog en auteur, geven voor het eerst een blik achter de schermen en nemen ons mee naar de jaren ‘60 toen de wereld in brand stond en Henri Nouwen een werkcollege over bidden begon. Ze maken ook duidelijk waarom juist deze zo vaak onzekere priester als geen ander mensen kon troosten en laten thuiskomen bij zichzelf en bij God. Henri Nouwen verkocht meer dan zeven miljoen boeken wereldwijd. Zijn broer Laurent vertelt in een openhartig interview hoe Henri ook hem hielp de reis van zijn leven te maken.

Die reis begon voor Henri Nouwen in Nijkerk. Zijn overbuurman Gerard van den Tweel gaat in het magazine op zoek naar de eerste jaren van Nouwen in hun gezamenlijke geboorteplaats. Van den Tweel voelt zich nauw verbonden met de familie en heeft via de Van den Tweel Foundation deze uitgave mogelijk gemaakt. Hij krijgt het eerste exemplaar om dat dan zelf door te geven aan de naaste familie van Henri Nouwen.

Persoonlijk en onderscheidend beeld

De bijdragen aan dit magazine schetsen een persoonlijk en onderscheidend beeld van Nouwen. Zijn vriend Jan van den Bosch (vroeger EO, nu RTL 5 met Hour of Power) is bij hem op de dag van zijn sterven en geeft dat weer in een ontroerend verhaal. Zo staat dit magazine vol met verhalen die niet eerder verteld zijn over steeds weer andere aspecten van thuiskomen: als clown, als kluizenaar, als pastor, als theoloog, als man van de eucharistie, als auteur die door alle gebrokenheid heen het leven wilde vieren als een feest. Dat gebeurt door bijdragen van Barbara Zwaan (ook eindredacteur), Tim Schilling, Thomas Quartier, Willy Eurlings, Cécile de Quay en Inigo Bocken. Natuurlijk komt Henri Nouwen zelf ook uitgebreid aan het woord, rond thema’s die voor hem de weg toonden naar thuiskomen: leven en dood, vreugde en verdriet, geliefd zijn als zoon en vader. Tenslotte is er een opmerkelijk verhaal van Theo Bovens die met zijn besluit om af te treden als gouverneur in Limburg herkenning en troost vond in de preken van Henri Nouwen.

Arjen Gerritsma maakte de fotoserie

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden