Aanpassingen in regels leerlingenvervoer

Foto:

Het college stelt de raad voor om de regels rondom het leerlingenvervoer aan te passen.

De gemeenteraad heeft het college gevraagd de hulp en ondersteuning aan onze inwoners zo slim en handig mogelijk te organiseren. Voor leerlingenvervoer betekent dit dat de gemeente zorgt voor vervoer voor leerlingen die dat echt nodig hebben. Om dit vervoer ook in de toekomst betaalbaar te houden zijn er op onderdelen ook bezuinigingen nodig.
Een vergoeding voor leerlingenvervoer is mogelijk voor kinderen die door een handicap niet zelfstandig van en naar school kunnen reizen. Ook kinderen die vanwege godsdienst of levensovertuiging naar de dichtstbijzijnde, maar toch ver weg gelegen school gaan, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Denk daarbij aan een vergoeding voor openbaar vervoer, voor eigen vervoer, het fietsvervoer of voor een taxi(busje). De regels en voorwaarden staan op de website van de gemeente.

Aanpassingen

Het college heeft onderzocht hoe de gemeente het leerlingenvervoer zo handig mogelijk kan organiseren. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • De vergoeding voor leerlingenvervoer wordt afgestemd op de mogelijkheden van het kind. Kan een kind met het openbaar vervoer reizen dan krijgt het kind een vergoeding die hier bij past, ook al kiest de ouder er voor om een kind zelf weg te brengen.
  • Individueel vervoer van kinderen is alleen mogelijk als dit medisch echt nodig is. In alle andere gevallen reizen er, zoals nu ook al de praktijk is, meerdere kinderen met elkaar in een taxi(bus).
  • Kinderen worden in principe nog maar van en naar één vast huisadres gebracht. Het is nu nog een gratis service dat het huisadres mag wisselen. De mogelijkheid om kinderen van en naar meerdere huisadressen te vervoeren blijft bestaan, maar daarvoor moeten ouders een bijdrage betalen. Voor ouders, die dat niet kunnen betalen, is er de minimaregeling.

Besluit in oktober

Wethouder Harke Dijksterhuis vindt leerlingenvervoer heel belangrijk: “Het is een groot goed dat kinderen naar school kunnen. Leerlingen en ouders die echt hulp en ondersteuning bij het vervoer nodig hebben kunnen op ons blijven rekenen. Maar ik vind het ook belangrijk dat leerlingen, binnen hun mogelijkheden, zo veel mogelijk zelfstandig reizen. Daarmee werken we niet alleen aan de ontwikkeling van deze kinderen, maar ook aan een inclusieve samenleving. Waarin we omzien naar elkaar en elkaar helpen waar nodig en mogelijk”.
De aangepaste regels passen bij de veranderingen (transformatieplan sociaal domein) en bezuinigingen waarover de raad in 2020 heeft besloten. De gemeenteraad zal naar verwachting in oktober een besluit nemen over de verordening waarin de aangepaste regels staan.

Na het raadsbesluit krijgen ouders van kinderen, die gebruik maken van het leerlingenvervoer en voor wie de situatie verandert, persoonlijk een brief over wat de veranderingen voor hen betekenen. Eventuele veranderingen zullen voor reeds bekende leerlingen ingaan vanaf schooljaar 2022-2023 en voor nieuwe leerlingen per 1 januari 2022.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen