“Groen licht” voor de pleegzorg (video) (video)

Foto:

Van 3 tot en met 10 november is de Week van de Pleegzorg.

Het landelijke thema is ‘groen licht’. Dit gaat om het op groen licht zetten van de ontwikkeling van kinderen door naar een pleeggezin te kunnen gaan. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig! In de gemeente Nijkerk schijnt er in de Week van de Pleegzorg symbolisch groen licht in de tunnel aan de Amersfoortseweg en op de fontein bij de rotonde bij het stadspark Nijkerk. Om aandacht te vragen voor pleegzorg hangen scholen en sportclubs spandoeken op bij hun gebouwen en terreinen.

Aanmelden voor bijeenkomst 6 november

Op zaterdag 6 november wordt onder meer doorgepraat over het thema ‘je vitaliteit behouden voor goed pleegouder-/gezinshuisouderschap’. Pleegouders en gezinshuisouders in de gemeente Nijkerk kunnen zich aanmelden voor die bijeenkomst. Dat kan via deze link (deelname is gratis en pleegouders zijn ook zonder hun kinderen van harte welkom). Men kan ook een e-mail sturen aan [email protected] Zij stuurt de link dan toe.

Gratis online lezing voor pleegouders op 9 november

Inge Vandeweege is zelf pleegouder en neemt u in deze lezing op inspirerende wijze mee in haar eigen verhaal. Pleeggezinnen zijn supergewone mensen die voor kinderen zorgen die niet altijd ‘gewoon’ zijn. Alle pleegouders starten vol goede moed en met de beste intenties
aan het pleegouderschap. Als ze geluk hebben is dat voldoende, maar soms valt het tegen. Toegeven dat het niet lukt met een kind kan verschrikkelijk moeilijk zijn. Pleegouders
herkennen zich in het verhaal van Inge, halen er inspiratie uit en vinden er de moed in om door te gaan.

De gemeente Veenendaal organiseert de lezing voor pleegouders in de regio Foodvalley, waar ook Nijkerk onder valt. De gratis online lezing is op dinsdag 9 november van 20.00- 21.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]
Ook voor vragen kunt u hier terecht.

Terugblik op eerdere bijeenkomst

De gemeente organiseerde begin oktober een bijeenkomst speciaal voor pleegouders, gezinshuisouders en hun (pleeg-) kinderen.Sinds lange tijd was weer een fysieke bijeenkomst mogelijk. Er waren 14 pleegouders/gezinshuisouders en 22 (pleeg-) kinderen aanwezig. Het Pleegoudernetwerk Nijkerk dacht mee over de inhoud van de bijeenkomst. Het leidde tot een interessant programma en zinvolle ontmoetingen.

Vergroot netwerk
Een deel van de pleegouders had elkaar al eens eerder ontmoet. Ook waren er nieuwe kennismakingen, waardoor ieders netwerk groter werd. Verder spraken de pleegouders met de vaste medewerkers van de gemeente bij wie ze terechtkunnen met vragen en voor ondersteuning. En ook voor de pleegkinderen was het heel fijn om andere pleegkinderen te ontmoeten. Zo zagen zij dat ze niet de enige zijn.
Voor de jeugd organiseerden het Jeugd- en Jongerenwerk en Nijkerk Sportief en Gezond boogschieten, schilderen, sport en spel en een TikTok dansworkshop. Als afsluiting was er een DJ. Omdat de jeugd veel plezier had, konden de pleegouders zich ontspannen en zich richten op hun eigen programma.

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh: ‘Als gemeente konden we de pleegouders informeren over (ook financiële) ondersteuning die ze kunnen krijgen, bijvoorbeeld voor het betalen van een sportclub. En we hoorden welke knelpunten de pleegouders ervaren in hun zorg voor de pleegkinderen. Dat helpt ons om onze ondersteuning goed te laten aansluiten op wat pleegouders nodig hebben.’

Ervaringen uitwisselen
Een gedragsdeskundige vertelde over het belangrijke thema ‘hechting’. Een ander belangrijk thema waarover de pleegouders praatten, is ‘hoe zorg je goed voor jezelf als pleegouder en blijf je in balans’. De pleegouders wisselden ervaringen uit en hoorden hoe ze binnen het Pleegoudernetwerk Nijkerk praktische hulp van elkaar kunnen krijgen en kunnen aanbieden. Ook voor opvoedvragen kunnen de pleegouders binnen het Pleegoudernetwerk eenvoudig bij elkaar terecht. Niemand begrijpt de pleegouder namelijk beter dan een andere pleegouder. Als afsluiting van de middag was er een gezamenlijke maaltijd. Het eten was goed verzorgd en de sfeer was goed en gezellig.

De pleegouders waardeerden de gezellige, informatieve bijeenkomst en vinden deze nuttig en belangrijk. Het is dan makkelijker om opvoedsituaties voor te leggen of de moeilijke momenten die je als pleegouder kan hebben. De gemeente organiseert twee bijeenkomsten per jaar. In de Week van de Pleegzorg (3 t/m 10 november) is op 6 november de volgende bijeenkomst. De gemeente doet jaarlijks mee aan de Week van de Pleegzorg, samen met de regio Foodvalley. Het Pleegoudernetwerk Nijkerk zal daarnaast ook een aantal bijeenkomsten organiseren.

 

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden