Teruglevering energie gestopt

Foto: Nijkerk.Nieuws.nl

Het elektriciteitsnet zit op verschillende plaatsen in Gelderland aan zijn maximale capaciteit, meldt netbeheerder Liander.

In Nijkerk is teruglevering van elektriciteit, die bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens is opgewekt, niet meer mogelijk, net als in Aalten en Anklaar. In die laatste twee plaatsen,  Berg en Dal, Duiven kunnen geen nieuwe grootverbruikers worden aangesloten.

Ook op andere plaatsen in het land zijn er knelpunten bijgekomen, zoals in Heerenveen en Alphen aan den Rijn. In het Friese Stiens en Zuiderveld in Flevoland is het net ook vol, maar bekijkt de netbeheerder nog of zogenoemd congestiemanagement een mogelijkheid is. Daarbij wordt grootverbruikers van stroom, zoals bedrijven, op drukke momenten gevraagd om tegen betaling minder stroom af te nemen.
De afgelopen maanden geven netbeheerders geregeld aan dat op plaatsen het netwerk volloopt. Er zijn wel allerlei plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien de nodige tijd, onder meer door de aanvraag van vergunning. Daarnaast hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.

Het bericht Stroomnet in Gelderland op meer plaatsen vol verscheen eerst op Nieuws.nl.

Liander

De redactie van nijkerk.nieuws.nl werd erop gewezen,d at dit alleen voor grootgebrukers geeldt. Zo staat het niet in het persbericht. Maar als je verder zoekt op de site van Liander, kom je dit tegen

“Dit is de terugkerende update over de capaciteit van het elektriciteitsnet van Liander. Deze update is voor klanten met een grootverbruikaansluiting.

Gelderland

In Gelderland doen we in één gebied onderzoek naar congestiemanagement. Dat is in Ulft voor teruglevering.

Daarnaast zijn in Gelderland 5 nieuwe knelpunten ontstaan. De nieuwe knelpunten zijn:

Aalten (verbruikstation Dale, teruglevering)
Anklaar (verbruik en teruglevering)
Berg en Dal (verbruikstation Leuth, verbruik)
Duiven (verbruikstation Roodwilligen, verbruik)
Nijkerk (teruglevering)
Congestiemanagement biedt hier geen oplossing, blijkt uit ons onderzoek.”

Dossier: Energietransitie

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden