Aan de kust van de Dode Zee rennen voor meervoudig gehandicapten in Israël

Foto:

Nijkerkse Salomé van Oordt deed dat.

De 23-jarige verpleegster en dochter van voormalig directeur van Christenen voor Israël en huidig honorair consul voor de Staat Israël, rende begin deze maand een wel heel speciale marathon. Het betrof de “Dead Sea Marathon”, jaarlijks gehouden aan de kust van de Dode Zee in Israël, op het laagste punt op aarde.

Van Oordt, die nooit eerder een marathon had gerend, werd ondanks de sterke tegenwind tweede.

Met haar deelname haalde Salomé van Oordt in totaal €22.683,00 op wat zal worden gebruikt voor de aanschaf van loop- en voedingsapparatuur. Onlangs werd dit bedrag, geprint op een grote check, overhandigd aan de directrice van ADI Jeruzalem, Shlomit Grayevsky.

Een Israëlische, Engelstalige nieuwszender interviewde haar ook enkele minuten.

Goed doel: ADI

Wat haar deelname  extra speciaal maakte was haar intentie om geld op te halen voor een goed doel. Via haar vader en van vrienden hoorde zij enkele jaren eerder al over de stichting “ADI” in Israël. Deze stichting voorziet haar meervoudig gehandicapte kinderen en jongvolwassenen van alle afkomsten (Joods, Arabisch en Christelijk) met een warm huis en alle benodigde medische zorg en aandacht. Ook ADI’s verzorgend en medisch personeel heeft verschillende afkomsten. In het Midden-Oosten is dit een welkome vorm van co-existentie.

“Als verpleegster krijg ik nog weleens het gevoel dat er binnen de zorg teveel wordt gefocust op de mogelijkheden -of het gebrek daaraan, van bewoners en patiënten. Bij ADI wordt er echter gefocust op de persoon als individue en zijn of haar potentieel. Dat vindt ik echt heel erg mooi om te zien.”

ADI (tot 1 januari 2021, bekend onder de naam ‘ALEH’) beheert twee lokaties: één in Jeruzalem, ‘ADI Jeruzalem’ en één in de Negev-woestijn, ‘ADI Negev – Nahalat Eran’. Momenteel biedt de lokatie in de Negev ook een thuis aan internationale vrijwilligers, waaronder enkele Nederlanders. In totaal wonen er circa 400 bewoners bij ADI en worden zij 24/7, 365 dagen per jaar verzorgd.

Dead Sea Marathon

Renners en toeschouwers konden genieten van een schitterend panorama van de Dode Zee en de omliggende Jordaanse en Israëlische roodkleurige bergen. Het Israëlische leger had speciaal voor het evenement toegang gegeven tot bepaalde secties van het grensgebied, wat de organisatoren van de marathon in staat stelde een gepast en vooral egaal parcours te realiseren in het anders topografisch gezien, oneven gebied.

In totaal renden circa 5.000 mensen mee in de marathon die tevens kortere afstanden aanbood van 5, 10 en 23 km. Voor de fanatiekelingen was er zelfs een parcours van 50 km beschikbaar.

bijdrage van Yochanan Zomer

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen