Onderzoek naar plekken voor windmolens wordt niet stil gelegd

Foto:

CDAraadslid Harry Bokkers had aan het college gevraagd of het onderzoek naar de beste plekken voor windmolens niet beter stil gelegd kan worden.

Er komen namelijk nieuwe landelijke normen.

Dat is de gemeente niet van plan: ” Ook wij willen in ons lokale onderzoek zorgvuldig in beeld brengen voor welke situaties welke normen en richtlijnen gelden, wat de nieuwste inzichten zijn en welke milieueffecten bekend zijn. Hierbij worden overigens veel meer effecten onderzocht dan die op basis van het hiervoor genoemde actieprogramma in de nieuwe landelijke regels worden vastgelegd. Het aangepaste plan van aanpak voor de uitvoering van deze onderzoeken, de aangepaste notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), verwachten wij voor de zomer aan uw raad voor te kunnen leggen. Al deze onderzoeken zullen naar verwachting één tot twee jaar tijd kosten.”

De nieuwe landelijke normen worden medio 2023 verwacht.

Zorgvuldigheid staat voorop: ” Tegelijkertijd realiseren wij ons dat de techniek niet stil staat. In afgelopen jaren zijn windmolens veranderd en dat zal in de toekomst doorgaan. Ze worden in de regel hoger, er komen andere typen en soms ook andere vormen. Hierdoor veranderen ook de effecten en de reikwijdte van deze effecten. De Raad van State heeft in meerdere, ook recente, uitspraken aangegeven dat gemeenten en provincies hun eigen milieunormen voor windmolens mogen blijven vaststellen zodat maatwerk mogelijk is. Uiteraard mits goed onderbouwd.
Met of zonder de nieuwe landelijke milieuregels is en blijft het dus belangrijk om voortdurend zorgvuldig in beeld te brengen voor welke normen en richtlijnen in bepaalde situaties gelden, wat de nieuwste inzichten zijn en welke effecten bekend zijn. Vanuit deze grondhouding gaan we graag verder op uw specifieke vragen in.”

Lees hier de brief, die het college naar Harry Bokkers stuurde.

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen