Buurtkastjes doorbreken taboe menstruatie-armoede

Foto:

Buurtkastjes in onze gemeente zetten zich samen met het Armoedefonds in om taboe menstruatie-armoede te doorbreken.

Op dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dat is een dag, die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. In Nederland staat men stil bij meiden en vrouwen, die niet altijd geld hebben voor menstruatieproducten.
Eén van hen is Nikki. Zij kwam er na een scheiding alleen voor te staan als moeder van twee jonge kinderen. Ze leeft van 50 euro in de week samen met haar kinderen. “Ik denk dat iedere vrouw het wel een keer mee heeft gemaakt, dat ze toiletpapier in haar slipje moest doen. Voordat ik de producten bij het uitgiftepunt hier in de buurt kreeg, was dat voor mij normaal.”

Buurtkastjes

Een aantal buurtkastjes zijn een tijdje geleden gestart met het uitdelen van gratis menstruatieproducten van het Armoedefonds. In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen niet altijd geld voor maandverband of tampons. De buurtkastjes zijn één van de ruim 500 uitgiftepunten in Nederland, die meiden en vrouwen helpen met gratis menstruatieproducten.
Steeds meer mensen en bedrijven komen in actie om menstruatie-armoede te stoppen. En dat is hard nodig! “We zien veel mensen kunstgrepen uithalen om rond te komen met 40 of 50 euro in de week, en dan maar geen maandverband in huis halen. Omdat de kinderen wél te eten moeten krijgen”, vertelt woordvoerder Irene Verspeek van het Armoedefonds.

Ook verspilling voorkomen

De uitgiftepunten in Nijkerk roepen mensen daarom op Internationale Vrouwendag op, om maandverband en tampons in te zamelen en af te geven bij één van de uitgiftepunten. Ook verzorgingsproducten, zoals shampoo, tandpasta of zeep zijn van harte welkom! Een aangebroken verpakking is geen probleem. Zo voorkomen we ook verspilling.

Nikki is blij met de hulp. Ze blijft positief. “Ik heb een dak boven mijn hoofd, ik ben gezond en ik kan mijn kind te eten geven.” In Nijkerk zijn veel mooie initiatieven zoals de warme jassendag afgelopen november, speelgoed ruilkasten, kinderboeken ruilkasten en twee keer per jaar een gratis kledingbank nopjes voor noppes.

Ook helpen

Wil je ook helpen? Je kunt menstruatie producten brengen bij de uitgiftepunten. Aangebroken verpakkingen zijn geen probleem! De kastjes zijn te herkennen aan de paarse vlinder sticker #mupnl, menstruatie uitgiftepunt Nederland.

  • Bibliotheek, Frieswijkstraat 99, Nijkerk
  • Goudenregenlaan 1 Nijkerk (incontinentiemateriaal)
  • Goudenregenlaan 44, Nijkerk
  • Holkerweg 43, Nijkerk
  • Hoevelakenseweg 1a, Nijkerkerveen
  • Wouter van de Kampstraat 4, Nijkerkerveen
  • Roggeakker 1, Hoevelaken

Meer informatie vind je hier.

 

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen