Wethouder Dijksterhuis spreekt koning in Regio Foodvalleyverband

Foto:

Koning bezoekt zonnepark Branderwal in RES-regio Foodvalley
23-03-202291keer bekeken

KOOTWIJKERBROEK – Koning Willem-Alexander bezocht vandaag zonnepark Branderwal in Kootwijkerbroek.

Het zonnepark is een van de projecten in RES-regio Foodvalley.

De koning sprak met de initiatiefnemer van het park, buurtbewoners, belangenorganisaties en een aantal regionale en lokale politici. Daarom was wethouder Harke Dijksterhuis daar ook bij. Dijksterhuis was zelfs gastheer. Dat deed hij in zijn rol als bestuurlijk trekker van de Regionale Energie Strategie in de Foodvalley.

Ze hadden het over verschillende vraagstukken van de Regionale Energiestrategie (RES) en over hoed at dan op lokaal niveau moet.

Branderwal

Zonnepark Branderwal, nu in aanbouw, is een voorbeeld uit de praktijk in RES-regio Foodvalley. Het park bevindt zich op het terrein waar voorheen de betonfabriek “Bosch Beton” gevestigd was. Het zonnepark is een voorbeeld van het inpassen van de opwek van duurzame elektriciteit in de leefomgeving: zo is er een graswal aangelegd rond de zonnevelden waardoor de zonnepanelen niet zichtbaar zijn van buitenaf. De panelen kunnen hoger opgesteld worden, wat meervoudig ruimtegebruik mogelijk maakt. De hoge en open opstelling zorgt voor minder schaduw en een gelijkmatige toetreding van licht, lucht en regenwater naar de ondergrond. Om de graswal en het binnenterrein landschappelijk en ecologisch in te richten als basis voor het zonnepark, is het afgelopen jaar ongeveer 40.000m3 teeltaarde aangevoerd en verwerkt.

Energie voor 5700 huishoudens

De koning kreeg een korte toelichting op het ontstaan en de voortgang van de bouw van het zonnepark. De opening van het park is eind dit jaar. Dan levert het energie voor zo’n 5.700 huishoudens. Met een aantal afgevaardigden van provincies, gemeenten, bedrijven, inwoners en natuur- en belangenorganisaties sprak de koning over verschillende vraagstukken uit de regio. Hoe betrek je de omgeving bij zonne- en windprojecten? Hoe ga je om met de strijd om ruimte en grond in de gemeenten? En wat zijn oplossingen voor de krapte op het energienet?

Ook sprak de koning met betrokkenen van verschillende RES-regio’s over hoe de regio’s het Klimaatakkoord vertalen naar lokaal niveau. Over het belang van de nauwe samenwerking tussen verschillende stakeholders bij het opwekken van duurzame energie en de dilemma’s die hierbij komen kijken. En over de noodzaak van de regionale aanpak voor het realiseren van de klimaatdoelen.

Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen