De Horizon krijgt voorlichting over vrijheidsmonument

Foto:

Op Koningsdag wordt in Nijkerkerveen op het dorpsplein het vrijheidsmonument onthuld.

Het is een initiatief van het Oranjecomité Nijkerkerveen en dorpsgenoot Jan Carel Koster maakt het beeld.

In groep 5 en 6 van de Horizon legde Saskia van Berculo (van het Oranjecomité) uit waarom het beeld er moet komen. De herinneringen aan de oorlog moeten overeind blijven. Daarom wilt het comité zoveel mogelijk verhalen uit ’t Veen over de oorlog vastleggen. Daarom moet ook het beeld er komen.
Ze vertelde, dat de bovenbouw van de school de opdracht krijgt een gedicht over vrijheid te schrijven. De leerling, die het mooiste gedicht maakt, mag het op 4 mei voorlezen. Dat moet een traditie worden. “Bij de herdenking gaat de school bloemen bij het monument neerleggen.

Nu kost zo’n beeld veel geld. Het meeste is intussen binnen, maar de school gaat helpen. Ergens halverwege april wordt er een sponsorloop georganiseerd. Borculo riep de leerlingen op vooral goed hun best te doen zoveel mogelijk rondjes te rennen: “Zo wordt het monument ook een stuikje van jou.”

Jan Carel Koster legde uit hoe hij het beeld maakt en wat de betekenis van de verschillende elementen in het beeld is, de ketting, de vredesduif en de beschermengel. Kinderen reageerden enthousiast ne konden vragen stellen. Bijvoorbeeld hoe hij op het idee voor dit beeld kwam. Koster: “Ik ga slapen en de volgende morgen weet ik het.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen