INGEZONDEN BRIEF van Rijkswaterstaat over knooppunt en de natuur

Foto:

Rijkswaterstaat stuurde ons een brief, maar die moeten we wel even inleiden

Op 28 maart publiceerden we een verhaal over de ontwikkelingen van de natuur rond knooppunt Hoevelaken: Knooppunt Hoevelaken en de natuur.
Daar reageerde Willem Fortuin met een ingezonden brief op.
Die brief was aanleiding voor Melanie Mulder van Rijkswaterstaat om daar op in te gaan.

Beste heer Fontein,

Dank voor uw reactie op het artikel in onze nieuwsbrief, graag lichten we nog een paar dingen toe waarmee we tegemoet willen komen aan uw twijfels en zorgen.

In totaal compenseert Rijkswaterstaat circa 50 hectare natuur als gevolg van het groen dat over een aantal jaar verdwijnt bij de werkzaamheden rondom het knooppunt en langs de A1 en de A28. Rijkswaterstaat is voor het terugbrengen van natuur afhankelijk van de beschikbaarheid van gronden en die is schaars. De locaties voor natuurcompensatie worden besproken in de werkgroep natuur. In deze werkgroep (onder leiding van de provincie Utrecht) zijn alle betrokken bestuurlijke partijen vertegenwoordigd (naast provincie Utrecht ook provincie Gelderland, waterschap Vallei en Veluwe en de gemeenten Amersfoort, Nijkerk en Leusden). De 4 hectare voor het Hoevelakense Bos is inderdaad niet toegankelijk voor publiek, het gaat om de verrijking van de natuur voor flora en fauna, en dat zijn niet altijd wandelgebieden. Denk aan meer ruimte voor broedvogels of kwetsbare vegetatie.

De meeste natuur die wordt ontwikkeld is toegankelijk, zo ook de Melksteeg. Deze landbouwgrond is met instemming van de werkgroep – waar de gemeente Nijkerk deel van uitmaakt – door Rijkswaterstaat van de gemeente Amersfoort gekocht. De overige hectares proberen we te vinden binnen de zoekgebieden die voor natuurcompensatie in het ontwerp tracébesluit (OTB) zijn opgenomen.

Ons streven is om betrokkenen via onze nieuwsbrief op de hoogte te houden van de vorderingen rond project knooppunt Hoevelaken, dat blijven we ook voor het onderwerp natuurcompensatie doen. Mocht u naar aanleiding van deze toelichting nog vragen hebben, neem dan graag contact met ons op via [email protected].

Met vriendelijke groet,

Melanie Mulder
Senior communicatieadviseur persvoorlichter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen