Mobiel Media Lab binnen gemeentegrenzen

Foto:

Dit is de week met aandacht voor cybercrime plaats.

Om inwoners bewuster te maken van de risico’s van digitale criminaliteit, staat deze week het Mobiel Media Lab van de politie op verschillende plekken.

Plekken en tijdstippen

Dinsdag 5 april
van 09:00–12:00 uur Paasbos, op de parkeerplaats bij winkelcentrum;
van 13:00 –16:00 uur aan de Winkelmanstraat;
Vrijdag 8 april
van 09:00 –12:00 uur op de grote parkeerterrein aan de Kantemarsweg;
van 13:00 –16:00 uur op het Molenplein.

Digitale criminaliteit

Steeds vaker krijgen mensen te maken met digitale criminaliteit. In het eerste kwartaal van dit jaar zag de politie een verdubbeling van het aantal geregistreerde digitale misdrijven ten opzichte van een jaar eerder. Met name oplichting via WhatsApp, bankhelpdeskfraude en fraude in online handel springen eruit. De gemiddelde leeftijd van slachtoffers van cybercrime ligt rond de 59 jaar. Maar iedereen kan slachtoffer worden.
Politie en gemeenten willen inwoners weerbaarder maken tegen deze vormen van criminaliteit.

Zij doen dit met behulp van het Mobiel Media Lab dat speciaal is uitgerust met de modernste technologie. Iedereen is welkom om hier een kijkje te komen nemen en in gesprek te gaan met wijkagenten, boa’s en medewerkers van de politie. Het is mogelijk om mee te doen aan online quizzen en voor kinderen zijn er kleurplaten en kleine gadgets. Ook is er informatie beschikbaar over het herkennen en voorkomen van cybercrime.

Scholen

Maandag stond de vrachtwagen bij de Fonteinkerk en kwam burgemeester Renkema een kijkje nemen. Daarna was het de beurt aan klassen van het Corlaer College. In de vrachtwagen praatten ze met jeugdagenten. Het ging onder andere over cyberpesten, sexting, nepvuurwapens, alcohol, drugs, lachgas en vuurwerk. Ook hier komen de digitale media van de politie ter sprake.

Om digitale criminaliteit t bestrijden zoekt de politie nog ict-ers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen