Corlaerleeringen winnen de Van Melsenpublieksprijs

Foto:

NIJMEGEN –  De atheneumleerlingen Fleur Vreugdenhil, Jasmijn Remijn en Charlotte van Hamersveld hebben met hun profielwerkstuk ‘De invloed van Aspirine op trombocytfuncties’ de publieksprijs gewonnen bij de Van Melsenprijs.

Deze prijs wordt jaarlijks door de Radboud Universiteit uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Profielwerkstuk

Het profielwerkstuk is onderdeel van het schoolexamen. Bij het maken van een profielwerkstuk krijgen leerlingen vrijheid om zelf een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Vreugdenhil, Remijn en Van Hamersveld hebben onderzoek gedaan naar aspirine. Ze hebben zelf aspirine gemaakt en dit vergeleken met commerciële aspirine.
Aspirine wordt vaak voorgeschreven bij patiënten met trombose (verstopte bloedvaten door bloedstolsels), omdat aspirine werkt als een bloedverdunner. De drie hebben gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en hebben voor het onderzoek letterlijk bloed, zweet en tranen gegeven. Ze hebben namelijk hun eigen bloed gebruikt om de aspirines te testen en zo met elkaar te vergelijken.

Van Melsenprijs

Op vrijdag 25 maart werd de Van Melsenprijs uitgereikt op de Radboud Universiteit. De afgelopen twee jaar werd de uitslag online bekend gemaakt, maar nu kon de prijsuitreiking fysiek doorgaan.
Onder begeleiding van meneer van Wee en familie gingen de dames op weg naar de prijsuitreiking. Ze hadden in de voorafgaande week een filmpje opgenomen en een samenvatting over het onderzoek geschreven.

 

Op de dag zelf moesten ze een kraampje inrichten met een zelfgemaakte poster.

Er waren nog negen andere onderzoeken die kans maakten op de winst.

De vakjury had het onderzoek van de dames niet in de top drie geplaatst. Het publiek dacht hier echter anders over. De leerlingen kregen de meeste stemmen en wonnen daardoor de publieksprijs. De publieksprijs van dit jaar was een cheque met een geldbedrag. Daarvan gaan ze heerlijk uiteten.

Normaal gesproken mogen de winnaars (top drie) van de Van Melsenprijs deelnemen aan het International Congress for Young Scientists (ICYS), wat elk jaar in een ander land wordt georganiseerd. Maar dit jaar is er geen Nederlands team om aan het congres deel te nemen. Dat kom, omdat het ICYS een Russische voorzitter heeft.
Fleur Vreugdenhil: ‘Het was een leuke, leerzame dag. Het is indrukwekkend om de onderzoeken van andere leerlingen van andere scholen te zien.’

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen