Gemeente stimuleert elektrisch rijden

palen in Nijkerkerveen en Hoevelaken
palen in Nijkerkerveen en Hoevelaken
Foto:

Dat stimuleren gebeurt door het aantal laadpalen uit te breiden.

In een persbericht schrijft de gemeente, dat het aantal elektrische voertuigen in de gemeente Nijkerk neemt sterk toe. Dat vraagt de komende jaren om extra laadpalen. De gemeente werkt daarom aan een Laadvisie.

Ook gaat zij samenwerken met de nieuwe partner Vattenfall. Het doel is een dekkend netwerk van laadpalen. Als eerste worden komend jaar negentien palen op strategische locaties geplaatst, zonder dat een concrete aanvraag voor is.

De gemeente Nijkerk wil in 2050 energieneutraal zijn. Dat vraagt een verandering naar duurzame energie. Elektrisch rijden speelt hierbij ook een belangrijke rol. Juist daarom wil de gemeente Nijkerk de maatschappelijke trend richting elektrisch vervoer zo goed mogelijk ondersteunen. Daarvoor moet er voor iedere elektrische rijder een laadpunt bereikbaar zijn. Als het kan op eigen terrein of anders op loopafstand. In 2030 zijn er ruim vierhonderd openbare laadpalen nodig in de gemeente Nijkerk om aan te sluiten bij de laadbehoefte. Dit blijkt uit een rapport van ELaadNL. Op dit moment staan er pas zestig.

Laadvisie

De manier waarop het netwerk van aantal laadpalen wordt uitgebreid, legt de gemeente Nijkerk vast in de ‘Integrale Laadvisie 2030’. De toename van elektrische voertuigen en de vraag naar laadpalen is niet bij te benen als er alleen laadpalen op aanvraag van een bewoner of bedrijf komen. Deze werkwijze zorgt ook voor lange wachttijden. De gemeente wil starten met het zelf bijbouwen van laadpalen zonder aanvraag.

Wethouder Wim Oosterwijk: “We gaan bouwen aan een dekkend netwerk van openbare laadpunten op loopafstand. Samen met onze nieuwe partner Vattenfall kunnen wij ons doel sneller bereiken. Bijvoorbeeld door voor de vraag uit openbare laadpalen te plaatsen. Zo maken we de gemeente Nijkerk de komende jaren duurzamer.”

Reageren

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de inwoners en bedrijven vraagt de gemeente een inspraakreactie te geven op de Laadvisie. Dit kan tussen 14 april en 26 mei via www.nijkerk.eu/laadpalen. De reacties worden hierna verwerkt. In het najaar van 2022 wordt de gemeenteraad gevraagd een besluit te nemen over de Laadvisie.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen